24.1.2023 klo 13:46
Uutinen

Yritysvierailuilla Juvalla 10.1.2023

Juvalla on hyvät edellytykset yrittää. Kasvuhalukkuutta löytyy, vaikka yritykset kantavat yhteistä huolta työvoiman riittävyydestä. Nämä asiat nousivat päällimmäisiksi vierailujen aikana.

Vierailukohteiksi valikoitui erityyppisiä yrityksiä: Rakennusliike Avikainen Ky, Juvan autohuolto Oy, Maatalousyhtymä Pulkkinen Antti, Pasi ja Sirpa – Teittilän tila, Jukotech Oy/Konepalvelu, Punaisen piipun kievari ja Turakkalan Puutarha Oy.

Rakennusliike Seppo Avikainen Ky

Päivä aloitettiin aamukahveilla SeTekin kokoustiloissa kuulemalla Rakennusliike Avikaisen historiaa. Yrityksen pääasialliset toimialat ovat talonrakennus, peruskorjaus, uudisrakentaminen, maansiirto- ja nostotyöt. Vahvinta osaamista on asuntorakentaminen ja yritys on kerennyt yli 70-vuoden historiansa aikana toteuttaa toiminta-alueelleen jo yli 900 uutta asuntoa.

Rakennusliike Avikaisen toimitusjohtaja ja Juvan Yrittäjien entinen puheenjohtaja Seppo Avikainen toimii aktiivisesti Yrittäjäjärjestössä mukana ja luovutti Juvan Yrittäjien hallituksen vetoomuksen kunnanjohtaja Mervi Simoskalle. Vetoomuksessa Juvan Yrittäjien hallitus vetoaa, että nykyiset tai vastaavan tasoiset ja saavutettavuudeltaan yhtä hyvät toimitilat pitää tarjota kunnan elinkeinopalveluiden käyttöön. Katutasolla olevat nykyiset tilat ovat yrittäjille ja yrittämisestä kiinnostuneille henkilöille tehty helpoksi asioida, sekä ovat myös nostaneet Juvan profiilia yrittäjäystävällisestä kunnasta.

Juvan autohuolto Oy toimii Juvalla hyvien kulkuyhteyksien päässä, 5-tien vierellä ABC-aseman toisella puolen. Yritys on valtuutettu AD-autokorjaamo, AD on Suomen ja koko Euroopan suurin ketju, joka myy ja markkinoi auton varaosia, lisävarusteita, tarvikkeita sekä määräaikaishuolto- ja korjauspalveluita – siis kaikkea mitä autoilija kaipaa, riippumatta auton merkistä tai iästä. Saimme tutustua yrittäjä Paavel Zaitsevin johdolla myös korjaamon puolelle, missä oli korjauksessa ajoneuvoja henkilöautosta isoihin linja-autoihin. Korjaamon lisäksi tiloissa on laaja varaosa myymälä.

Teittilän tilalla tapasimme tilanpitäjät Pulkkiset, joiden navettaan pääsimme rapsuttelemaan lehmiä ja suloisia vasikoita. Automatisoitu navetta helpottaa työtaakkaa, kun lypsäminen jää pois – mutta eläinten seurantatyötä ja hoitamista riittää silti. Lehmillä näytti olevan kissanpäivät ja palvelu pelasi hyvin. Sähkönhintojen nousu on tuntunut Pulkkistenkin tilalla; suuret navetat syövät sähköä vuodessa ison määrän.

Jukotech Oy/Konepalvelu on vuonna 1984 perustettu erilaisten nostokalustojen myyntiin, huoltoon, varaosiin ja vuokraukseen erikoistunut yritys. Päätoimipiste sijaitsee Itä-Suomen parhaimmassa ”kaupunkiristeyksessä”, eli tietenkin Juvalla. Tiina ja Kari Autio kertoivat yrityksen historiasta, missä kasvua on tullut välillä niin vauhdilla, että hetkellisesti on päätä huimannut. Hallissa oli pitkä rivi Avantin koneita, joita meistä moni haaveili lumitöihin apuun.

Maittavan lounaan ohella saimme kuulla Riitta Siiskosen ja Henri Raution kertomana Kotileipomo Siiskosen ja sen leipomon myymälä Punaisen piipun kievarin mielenkiintoista tarinaa. Kotileipomo Siiskosen perustivat Pentti ja Sirkka Siiskonen Mikkelin maalaiskunnan Asilassa 1964, tytär Riitta siirtyi 70-luvulla vetovastuuseen. Valtaosa tuotteista leivottiinkin alkuun käsityönä ja myytiin omin voimin torilla tai suoraan leipomosta. Nykyään Anttu ja Henri Rautio luotsaavat tätä perinteistä perheyritystä. Leipomo ja myymäläverkosto työllistävät noin 40 henkeä. Vaikka leipomisen avuksi onkin tuotu nykyaikaisia koneita ja leipomoa laajennettu, on tärkeintä edelleen pitää kiinni perinteisestä laadusta, maittavuudesta ja tuoreudesta.

Turakkalan Puutarha Oy oli vierailukohteista viimeinen. Turakkalan Puutarhalla viljeltiin aluksi avomaakaalia, selleriä ja purjoa. Mansikkaa ja vadelmaa viljeltiin yhteensä noin 7–8 hehtaarin alueella. Tämän jälkeen kehittyi kasvihuoneviljely. Pääsimme maistamaan raikkaita yrttejä ja tutustumaan huumaavan tuoksuisiin kasvihuoneisiin. Yrityksessä on tehty onnistuneesti sukupolvenvaihdosta, kun Tuulikki Laamasen pojat Tuomas ja Juho Laamanen ovat siirtyneet vetovastuuseen. Täälläkin haasteena on kausittain ollut työvoiman saatavuus, nyt ukrainalaisia on saatu hyvin työllistettyä puutarhalle.

Lämmin kiitos, että saimme tulla tutustumaan ja kuulemaan yritysten tarinoita. Päivä oli hyvin antoisa ja mielenkiintoinen. Oli ilo kuulla, että yrityksillä on kasvuhalukkuutta ja onnistuneita sukupolvenvaihdoksia on saatu tehtyä.

Etelä-Savon Yrittäjät ovat vierailleet yhdessä paikallisyhdistyksen ja kunnanedustajien kanssa paikallisissa yrityksissä säännöllisesti. Yritysvierailuiden sarja on ollut erittäin pidetty. Koemme vierailut tärkeiksi paikoiksi tutustua alueemme yrittäjiin ja kuulla yritysten historiaa, mahdollisia haasteita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Meidät on otettu lämpimästi vastaan jokaisessa paikassa, ja jatkamme mielellämme näitä yritysvierailuja.

Juvalla olivat mukana Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 
Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola ja varapuheenjohtaja Ruth Lähdeaho-Kero, aluejohtaja Heidi Loukiainen ja asiakkuuspäällikkö Elisa Vänttinen, Juvan Yrittäjien puheenjohtaja Timo Nuutinen ja hallituksen varapuheenjohtajat Seppo Avikainen sekä Kaj Pirinen. Juvan kuntaa edustivat kunnanjohtaja Mervi Simoska, kehittämispäällikkö Mika Kärki, valtuuston puheenjohtaja Elisa Hänninen ja hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen