19.3.2020 klo 09:09
Uutinen

Ystävyyttä, yhteistyötä ja graafista suunnittelua – yrittäjäkaverit täydentävät toisiaan

Minkälaista on omistaa yritys kaverin kanssa? Kiira Koivunen, 38, ja Tuomas Korolainen, 33, ovat hyviä ystäviä, joita yhdistää palo graafiseen suunnitteluun. Opiskeluajoista lähtien tuntenut työpari täydentää toisiaan ja pallottelee luovasti yhteisiä projekteja – ja tukevat toisiaan vaikeina aikoina.

Kiira Koivunen:

”Tutustuimme Tuomaksen kanssa jo opiskeluaikoina. Olin ehtinyt opiskella ja tehdä töitä hyvin eri aloilla ennen sitä. Oma tulevaisuuden suuntani löytyi, kun vaihdoin vuonna 2004 Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa monialan linjani kuva-artesaaniksi. Opintojen loppuvaiheessa opiskelin yhtä aikaa Tampereen ammattikorkeakoulussa visuaalista suunnittelua. Siellä ystävystyin vuonna 2007 Tuomaksen kanssa, kun hän siirtyi toisena lukuvuotena samalle luokalle.

Perustimme jo opiskeluaikana osuuskunnan vuonna 2009, jonka kautta teimme molemmat freelancer-töitä ja välillä myös yhteisiä projekteja. Hankimme yhteisen työhuoneen vuonna 2012. Kaksi vuotta myöhemmin olimme jo perustaneet kaksistaan oman graafisen suunnittelun yrityksen Mene Creativen.

Teemme kumpikin graafista suunnittelua, taittoja ja visuaalisia ilmeitä. Tuomas tekee enemmän nettisivuja ja laajoja, yksityiskohtaisia taittoja sekä hoitaa yrityksen talousasiat. Omaa erikoisosaamistani ovat kuvitukset sekä Powerpointit. Hoidan yrityksen sometilejä sen, mitä muilta töiltä ehdin.

Olisi todella vaikea kuvitella, että minulla olisi yritystä kenenkään muun kuin Tuomaksen kanssa. Meidän yhteistyömme toimii. Tuomas on tarkka ja harkitsevainen, toisaalta taas joskus jopa jahkaileva ja jääräpäinen. Parasta on se, että voi luottaa toiseen ja olla yhdessä ylpeä siitä, mitä yrityksessä tehdään. Kaikesta voidaan puhua avoimesti.

Parasta yrittäjyydessä on ollut ehdottomasti vapaus. Vapaus tehdä töitä omien arvojen mukaan. Joustavuus työajoissa ja vapaa-ajan ja työn yhdistämisessä. Ei ole esihenkilöä, joka voisi asettaa meille kohtuuttomia vaatimuksia, vaan kaikki on lähtöisin meistä.

Molempien tavoitteena on ollut tehdä töitä rehellisesti omana itsenämme. Teemme melkein kaikki projektit niin, että yhdessä olemme tyytyväisiä. Vaikka meillä on osittain hyvinkin erilainen tyyli, löydämme aina lopputuloksen, joka on molempien mielestä paras.

Puhumme paljon töissä onnistumisista ja eteen tulevista haasteista. Muistamme kehua toisiamme ja olla aidosti ylpeitä saavutuksistamme ja hyvistä onnistumisista. Haasteet taas puidaan ja mietitään, mitä voisimme tehdä paremmin. Oliko vika todella meissä, vai jossain muualla.

Viisivuotisjuhlien kunniaksi uudistimme nettisivumme ja logomme, sekä päivitimme ääntämme, eli sitä, miten haluamme tulla kuulluksi. Varsinkin ensimmäinen oli todella pitkä prosessi ja tuntui jäävän aina kaiken muun kiireen jalkoihin. Nyt on ihanaa, kun voi olla oikeasti ylpeä jälleen sivuista ja todella tuntea, että Mene Creative näyttää ja kuulostaa juuri siltä, kuin haluamme.”

Tuomas Korolainen:

”Lukion jälkeen kävin siviilipalveluksen, jonka jälkeen pääsin sisään Tampereen ammattikorkeakouluun valolinjalle. Vaihdoin kuitenkin vuoden kuluttua visuaalisen suunnittelun linjalle. Siellä tapasin tulevan työparini Kiiran.

Meitä yhdisti Kiiran kanssa jo heti alussa rakkaus kahviin tai ainakin kofeiiniin. Istuimme useasti koulun kahvilassa ja myöhemmin myös kaljalla. Viihdyimme toistemme seurassa hyvin ja yhteistyömme oli toimivaa alusta lähtien. Työskentelimme samassa osuuskunnassa molemmat freelancereina muutaman vuoden.

Kun osuuskunta ei enää markkinointimielessä sopinut tarpeisiimme ja molemmilla alkoi olemaan suhteellisen paljon omia asiakkaita, koimme järkeväksi yhdistää voimamme ja perustimme yhteisen yrityksen. Kiira hoitaa pääosin yrityksemme asiakassuhteita ja uusasiakashankintaa. Teemme paljon yhteistä pallottelua eri projekteissa ja se onkin meidän vahvuutemme.

Kiira on työparina puhelias ja tosi sosiaalinen. Sillä tavoin me olemme saaneet paljon hyviä projekteja ja asioita yritykselle. Toisaalta Kiira on myös impulsiivinen ja spontaani. Välillä meille tulee erimielisyyksiä, mutta onneksi emme ole kumpikaan pitkävihaisia. Meitä yhdistää samanlaiset arvot ja huumorintaju.

Kiiran jäädessä äitiyslomalle alkoi hyvin poikkeuksellinen ajanjakso, mutta siitäkin selvittiin. Silloin yrityksessä oli useampi freelancer apunani ja yrityksen myynti nousi yli 42 % tuona vuonna.

Meillä ei ole mitään ”työminää” vaan olemme, mitä olemme ja onneksemme olemme löytäneet asiakkaita, joiden kanssa meillä on muodostunut hyvät suhteet. Pyrimme molemmat pitämään vapaa-ajan irrallaan työajasta. Emme lähtökohtaisesti lue sähköposteja iltaisin.

Käymme säännöllisesti Tallinnassa tyky-päivillä, joissa mietimme yrityksemme tilannetta ja tarpeita, syömme hyvin ja pidämme hauskaa. Joskus leikittelemme ajatuksella, että olisi hauskaa ottaa mukaan muitakin pieniä yrityksiä tai yksinyrittäjiä, jotka eivät välttämättä muista pitää omia kivoja päiviä, joissa yhdistyisi kuitenkin myös työ.

Toivon mukaan tulevaisuudessa olemme vakiinnuttaneet paikkaamme luotettavana ja osaavana graafisen suunnittelun toimijana entisestään.”

Juttu on julkaistu alun perin ruotsinkielisenä Suomen Yrittäjien valtakunnallisessa Företagare-jäsenlehdessä 1/2020 (ilmestynyt 18.3.2020). Lue koko lehti Issuu-palvelussa.

Teksti: Valpuri Aalto
Kuvat: Jaana Tihtonen