12.10.2020 klo 14:32
Uutinen

YTK:n jäsenmaksu työsuhde-etuna on ravintolaketjulla suunnitteilla – Ensi vuonna todellisuutta

Ravintola Taikurin yrittäjät Olli Peltomäki ja Jani Tiilikainen aikovat alkaa maksaa työntekijöidensä työttömyyskassamaksut työsuhde-etuna lähitulevaisuudessa.

Kuopiossa, Jyväskylässä ja Seinäjoella yhteensä seitsemää Taikuri-ravintolaketjua pyörittävä yrittäjä Olli Peltomäki olisi kollegansa Jani Tiilikaisen kanssa valmis maksamaan työntekijöidensä yleisen työttömyyskassamaksun työsuhde-etuna.

– Olemme kysyneet työntekijöiltämme, miten he suhtautuisivat, jos työnantaja maksaisi yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun. Kysyimme myös, eroaisivatko he PAM:in jäsenyydestä. Työntekijöistä 90 prosenttia suhtautui asiaan positiivisesti, Peltomäki kertoo.

Suomen Yrittäjien Kantar TNS:lla teettämän Työelämägallupin mukaan siihen, että työnantaja maksaisi YTK:n, eli entisen Loimaan kassan jäsenyyden, oli erittäin tyytyväisiä 33 prosenttia vastaajista ja melko tyytyväisiä 28 prosenttia vastaajista. Yhteensä siis 61 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä ajatukseen.

Erittäin tyytymättömiä oli 12 prosenttia vastaajista ja melko tyytymättömiä oli seitsemän prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastasi 1039 vastaajaa.

Korona vei asian edistämisen ja sotki 3–4 vuoden kehitysperspektiivin, mutta Peltomäki uskoo, että järjestely on ensi vuonna käytössä ravintolaketjussa.

Palkat sovittu jo paikallisesti ylöspäin

Ammattiliittoon kuuluminen ei ole työttömyyskassan jäsenyyden ehto, mikä tulee joillekin työntekijöille yllätyksenä. Jos työnantaja maksaa työttömyyskassan jäsenmaksun, työntekijä voi silti kuulua ammattiliittoon, jos kokee sen tarpeelliseksi.

Peltomäki uskoo, että paikallinen sopiminen tulee lisääntymään huomattavasti. Ravintolaketju Taikurissa sekä Peltomäen ja Tiilikaisen muissa ravintoloissa palkat on jo sovittu paikallisesti.

– Neuvotellut minimipalkat ovat niin alhaisia, ettei työntekijä pärjää niillä. Kun työkokemusta karttuu, työehtosopimuksen mukaista palkkaa maksavista yrityksistä työvoima siirtyy parempaa palkkaa maksaviin yrityksiin, Peltomäki sanoo.

Etäinen suhde liittoon

Keskusteluissa työntekijöiden kanssa Peltomäki on kysynyt, miten liiton jäsenyys näkyy heille arjessa.

– Työntekijöillä ei tunnu olevan suhdetta liittoonsa, ja olen saanut sen kuvan, että moni kuuluu liittoon vain työttömyysturvan takia, Peltomäki sanoo.

Peltomäelle liittojen rooli ei ole merkittävä, vaikka kuuluukin työnantajaliittoon. Hänestä sekä työntekijä- että työnantajaliitot ovat unohtaneet jäsenensä keskusjärjestötasolla ja ajavat lähinnä omia etujaan.

– Meidän on yhteiskuntana siirryttävä sellaiseen malliin, jossa näitä asioita ei päätetä valtakunnallisella tasolla, kun ne ovat yksilöllisiä valintoja, Peltomäki sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi