Etusivu > Yrittäjän ABC > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen

Älä pelkää liiketoimintasuunnitelmaa — näin teet sen helposti

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on tärkeä uudelle yrittäjälle. Pienyrittäjä pääsee alkuun yksinkertaisellakin versiolla.

Liiketoimintasuunnitelma eli lyhennykseltään lts voi olla iso työ, jossa suunnitellaan myyntiä ja markkinointia, hahmotellaan tuotteiden hinnoittelua, arvioidaan tuotannon resursseja, tehdään henkilöstö- ja tuotekehityssuunnitelma sekä pohditaan patentteja ja riskianalyysejä. Mitä suurempia tavoitteita kohti pyritään, sen tarkemmin liiketoimintasuunnitelma pitää tehdä.

Aloittava pienyrittäjä pääsee kuitenkin alkuun helpomminkin. Kun haetaan rahoitusta, tukia tai takauksia, kiinnostaa eniten se, onko tuotteillesi riittävästi kysyntää ja asiakkaita. Nämä ovat elintärkeitä kysymyksiä myös sinulle. Huolella tehty liiketoimintasuunnitelma antaa vakaamman pohjan myyntitavoitteiden saavuttamiseen. Muista että liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä vahvasti itseä varten: sillä pitää vakuuttaa itsensä siitä, että yritystoiminnasta saa riittävän toimeentulon.


Kysy nämä itseltäsi

Kevyen ja usein riittävän perustamisvaiheen liiketoimintasuunnitelman pystyt tekemään seuraavalla tavalla.

Vastaa ensin mahdollisimman hyvin näihin kolmeen kysymykseen:

  1. Mistä asiakkaat? Keitä asiakkaasi ovat? Miten pääset kontaktiin heidän kanssaan?
  2. Mistä raha? Millä kaikilla tavoilla saat myyntiä aikaan ja rahaa yritykseesi?
  3. Onko kysyntää? Millainen kysyntä tuotteellasi tai palvelullasi on? Kenen kanssa kilpailet?

Omasta ja kaverien mielestä hyvä idea kannattaa aina testauttaa potentiaalisilla asiakkailla jo ennen kuin alat maksaa perustamismaksuja ja markkinoida.


Kysy tulevilta asiakkailta

Vastauksia tärkeisiin kysymyksiin saat kysymällä suoraan mahdollisilta asiakkailta. Tee palvelusta tai tuotteesta lyhyt kuvaus ja kysy asiakkailta:

  1. Onko tuotteelle tai palvelulle tarvetta?
  2. Kuinka paljon olisit valmis maksamaan siitä?
  3. Ovatko tuotteen idea ja laatu kohdallaan?

Parhaimmillaan saat palautetta heti: tuote voi olla hyvä, mutta pienillä viilauksilla se voi olla vielä parempi ja haluttavampi.

Yhteydenottoa ei kannata pelätä. Tuleva asiakas ottaa sinut mielellään vastaan, jos ideasi on kiinnostava ja siitä voi olla hänelle hyötyä. Parhaimmillaan hyöty on molemminpuolinen, kun asiakas pääsee räätälöimään tuotettasi hänelle sopivaksi jo alusta asti.

Yhdistä liiketoimintasuunnitelman tekeminen ennakkomarkkinointiin

Liiketoimintasuunnitelman tekemisen voi yhdistää ennakkomarkkinointiin. Kun yritystoiminta käynnistyy ja sinulla on konkreettista kaupattavaa, soittaminen on jo helppoa: ”Muistatko, kun juteltiin? Nyt tuote on valmis, tulenko kertomaan lisää?”


Kun tarvitset tarkempaa suunnitelmaa

Mitä suurempaa liiketoiminta on ja mitä erikoistuneempaa yritystä pyörität, sitä tarkemmin liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä. Laajempaa ja tarkempaa liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä kannattaa pitää mielessä, että suunnitelman ydin on toiminta-ajatus ja liikeidea: miksi yritys on olemassa, mitä se tekee ja miten se aikoo tavoitteisiinsa päästä. Analyysiä voi tehdä myös liiketoimintaympäristöstä ja kilpailutilanteesta sekä asiakastyypeistä ja heidän ostopäätöstensä kriteereistä.

Kaikkia näitä pohtiessa kannattaa käyttää apuna ammattilaisia: esimerkiksi uusyrityskeskuksissa on tarjolla maksutonta neuvontaa asiantuntijoilta, jotka tuntevat paikallista yritystoimintaa, kysyntää ja tarjontaa sekä sparraavat mielellään liikeideaa kanssasi.

 

Miksi liiketoimintasuunnitelma?