Etusivu > Yrittajan Abc > Perustietoa Yrittajyydesta > Yrityksen Perustaminen

Etsi

Starttirahan hakeminen

Starttiraha vaatii työtä — suunnittele haku hyvin

Aloittavalle yrittäjälle tarkoitettu starttiraha auttaa selviämään taloudellisesti yrityksen käynnistysvaiheessa. Rahan saamisen edellytyksenä on hyvä liiketoimintasuunnitelma.

Aloittavan yrittäjän on mahdollista saada yritystoiminnan ensimmäiselle 6—12 kuukaudelle starttirahaa (32,40 e/päivä, maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa). Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän elannoksi.

Starttiraha on henkilökohtaista, veronalaista tuloa. Starttirahan verotus lasketaan tietyn prosentin mukaan, kun toimitat tarvittavat tiedot Verohallintoon. Sinun tulee siis toimittaa muutosverokortti etuutta varten. Jos et toimita verokorttia, starttirahasta maksetaan ennakonpidätystä palkkaa varten määrättyjen pidätysprosenttien mukaisesti, kuitenkin vähintään 25 prosenttia. Mikäli toimitat verokortin, maksat veroa normaalisti veroprosenttisi mukaan.
Ks. lisää www.vero.fi

Alla kerrotaan, miten voit saada starttirahan. Ensialkuun kaikki saattaa kuulostaa työläältä, mutta yrittäjyyden aloitus vaatii työtä. Jokainen askel on tärkeä yritystoimintasi onnistumisen kannalta.


Saadaksesi starttirahan sinun on:

  • Tehtävä hyvä ja huolellinen liiketoimintasuunnitelma realistisine budjetteineen.
  • Toimitettava TE-toimistoon Oma asiointi -palvelun kautta rahoitussuunnitelma ja mahdollinen rahoitustarjous tai -lupaus (mikäli ulkopuolisen rahoituksen saanti on tarpeen toiminnan aloitukselle). Lisäksi TE-toimisto haluaa nähdä kannattavuus- ja myyntilaskelmia.
  • Toimitettava TE-toimistolle verovelkatodistus.
  • Aloitettava yritystoiminta vasta starttirahan saamisen jälkeen. Varmista TE-toimistolta etukäteen, mikä katsotaan yritystoiminnan aloittamiseksi.
  • Siirryttävä päätoimiseksi yrittäjäksi. Voit olla myös sivutoiminen yrittäjä, jos olet laajentamassa toiminnan päätoimiseksi.
  • Osoitettava, että ymmärrät, mitä yrittäjyys on. Tämä onnistuu käymällä yrittäjyyskurssilla tai osoittamalla aiemmilla yrittäjyysopinnoilla tai kokemuksella yrittäjyydestä, että sinulla on riittävä tieto. Yrittäjyyskursseja voi kysellä paikallisesta TE-toimistosta.
  • Tehtävä itse hakemus. Hakemuksen voi täyttää Oma asiointi -palvelussa tai TE-palveluiden sivuilta löytyvällä, tulostettavalla lomakkeella. Tarkista omasta TE-toimistostasi, onko sinun käytävä myös paikan päällä.

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, joten myönteisissä ja kielteisissä päätöksissä voi olla vaihtelua. Rahaa myönnettäessä otetaan huomioon muun muassa alan kilpailutilanne ja uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.
 

Mitä sinun pitää siis tehdä?

Kun suunnittelet yrityksen perustamista ja starttirahan hakemista, ota ensimmäiseksi yhteys TE-toimistoon. He ohjaavat sinut yritysneuvojalle ja osaavat vinkata tarvittavista yrittäjyyskursseista sekä siitä, kuinka hakemuksen ja yrityksen perustamisen kanssa kannattaa edetä.

Valmistele kaikki yllämainitut materiaalit (liiketoimintasuunnitelma, rahoitussuunnitelma ja mahdollinen rahoitustarjous sekä muut laskelmat) huolella hakemusta varten.

Varaa prosessiin riittävästi aikaa! Esimerkiksi starttirahan myöntämiseen usein vaaditut yrittäjyyskurssit saattavat kestää viikosta kolmeen kuukauteen, ja liiketoimintasuunnitelman hiominen ja rahoituslaskelmien tekeminen ottavat myös aikansa.

Liiketoimintasuunnitelman teossa auttavat muun muassa uusyrityskeskukset. Usein starttirahapäätöksen tekevä paikallinen työ- ja elinkeinotoimisto saattaa pyytää lausuntoa ulkopuoliselta konsultilta tai uusyrityskeskukselta starttirahan myöntämistä harkittaessa. Yhteistyö uusyrityskeskuksen kanssa on järkevää rahan saamisen kannalta: silloin sudenkuopat on ylitetty jo liiketoimintasuunnitelman tekovaiheessa ja yritystoiminta on valmisteltu hyvin – tai sitten on huomattu, ettei yritystoiminnalle ole riittäviä edellytyksiä, case closed.