KPY-blogi
20.6.2024
Jyrki Rantala

Arjen realismia, tulevaisuuden toiveikkuutta!

Hyvä Yrittäjä,

Korkeat lainakorot, inflaatio, sota, asuntokaupan alakulo ja rakentamisen hiljaisuus. Alkuvuoden uutisotsikot pitävät jalat tukevasti maan pinnalla eivätkä anna aihetta leijumiseen – mihin näissä maisemissa ei kansanluonteemme takia syyllistytä kyllä muutoinkaan. Vaikka yritystä on, kauppa ei käy entiseen malliin, tarjouskirjat eivät pullistele, asiakkaita ei näy ei kuulu, rakentamisaloitukset antavat odottaa itseään. Epävarmassa tilanteessa on luonnollista ja turvallista suojata kassaa ja tasetta, mutta samalla moni edessäpäin siintävä tulevaisuuden mahdollisuus voi jäädä huomaamatta ja tilaisuus tarttumatta. Yritystä tarvitaan maan ja maakunnan elinvoimaisuuden kehittäjänä ja työn tarjoajana. Suomessa noin 300 000 yritystä työllistää yli 1,5 miljoonaa työntekijää. Meitä kaikkia tarvitaan puolestaan paikallisten palveluiden ja tuotteiden käyttäjinä ja ostajina.

OP Ryhmän ekonomistit julkistivat tuoreen maakuntaennusteen, jonka mukaan Suomen maakuntien talous on kääntymässä kasvuun. Lähes kaikissa Suomen maakunnissa talouden ennustetaan kääntyvän kasvuun vuosina 2024–2025, kun talous elpyy taantumasta. Parasta kehitys on kasvukeskuksissa, kuten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Valitettavasti tasatahtia vielä 2015 tienoilla liikkuneiden Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan toteutuneet kasvuluvut ja tulevaisuuden näkymät ovat erkaantuneet. Meillä Keski-Pohjanmaalla talouden ennustetaan jatkavan supistumista paljolti supistuvan väestökehityksen vetämänä. Väestökehitys onkin keskeinen BKT:n kasvua ajava tekijä. Toivottavasti yrityksemme jälleen kerran murskaavat vaisut ennustenäkymät. Meillä työmarkkinoiden tilanne on kuitenkin myönteinen ja työttömyysaste kuuden prosentin tuntumassa ollen maakunnista neljänneksi paras. Myös investointien ennustetaan kääntyvän kasvuun. Maakunnat voivat kasvaa monella eri mallilla: joko pitämällä kiinni jalostuksen työpaikoista tai korvaamalla niitä korkean tuottavuuden palvelualan työpaikoilla.

Kaikkeen alueemme kehittämiseen tarvitsemme yrityksiä ja yhteistä kovaa yritystä. OP Keski-Pohjanmaa arjen kumppaninasi neljän maakunnan alueella kulkee rinnallasi. Täällä on aina osattu yhdistää tämän hetken realistinen käytännöllisyys ja tulevaisuuden rohkeat näkymät. Annetaan siis jalkojen nousta edes vähän maanpinnasta ja luodaan innovatiivista ja kasvua tuovaa tulevaisuutta.

Jyrki Rantala,
toimitusjohtaja
OP Keski-Pohjanmaa

Jyrki Rantala