Yhdessä yrittämisen Järvenpää
9.12.2022

ONIT Sport panostaa urheilevien lasten ja nuorten mielen taitoihin

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 2., OSA 2: Vaikka ONIT Sportin pääpaino on lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa, se tarjoaa myös palveluja vanhemmille ja valmentajille osana lapsen ja nuoren mielen taitojen tukemista. Yrityksen työ kiinnostaa myös kansainvälisesti.

Laura Andelin ja jääurheiluseura Järvenpään Haukkojen junioripäällikkö, valmentaja Toni Mustonen. Vuonna 2018 Mustonen ehdotti yhteistyötä psyykkisen valmennuksen tiimoilta ja nyt seura toimii ONIT Sportin kehityskumppanina. Haukoissa on suunniteltu uudenlaista työskentelytapaa, jossa mielen taitojen vahvistaminen on osa toimintakulttuuria jo varhaisvaiheista lähtien. Kuva: Kalle Särkkä.

Jännitän liikaa, mitä teen? Epäonnistumiset painavat mieltä, miten eteenpäin? Treenaanko liikaa tai liian vähän? Saanko kavereita uudesta joukkueesta? Lopettaako loukkaantuminen urheilemisen? Moni urheileva lapsi ja nuori pohtii usein tällaisia kysymyksiä mielessään.

Nuorten ei kuitenkaan tarvitse pähkäillä näiden kysymysten kanssa yksin. Järvenpäässä toimivan ONIT Sportin tehtävänä on tuottaa mielen hyvinvoinnin ja psyykkisen valmennuksen asiantuntijapalveluita valtakunnallisesti urheileville lapsille ja nuorille aina harrastetasolta kilpaurheiluun. Yrityksen visiona on halu vahvistaa urheilusektorin osaamista ja vaikuttavuutta siten, että psyykkinen valmennus olisi tulevaisuudessa luonnollinen osa junioriurheilua urheilijapolun kaikissa vaiheissa.

Tiimissä työskentelee tällä hetkellä 14 psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen asiantuntijaa, jotka ovat laillistettuja sosiaali- ja terveydenhuollon tai valmennus- ja opetusalan ammattilaisia. Kaikilla valmentajilla on vähintään ammattikorkeakoulu tai maisteritasoinen koulutus sekä 10 vuoden kokemus.

Yrityksen perustajan, psykoterapeutin ja psyykkisen valmentajan Laura Andelinin ura alkoi 20 vuotta sitten sosiaali- ja terveydenhuollon parissa lastensuojelun, kouluttamisen ja psykoterapiatyön saralla. Hän on erikoistunut työssään myös trauma- ja kriisityöhön sekä kiintymyssuhteiden vahvistamiseen.

– Mielen hyvinvointi, mielen taidot ja niiden kehittäminen ovat kiinnostaneet minua koko urani ajan. Olen kohdannut lastensuojelutyössä nuoria, joiden mielen vahvistumisen ilo ja voima on löytynyt urheilusta. He ovat saaneet rakentaa osaamistaan, itseään ja haaveitaan parhaalla mahdollisella tavalla, osa huipulle saakka.

– Psykoterapiatyössä olen toisaalta kohdannut myös nuoria, joiden kasvu ja kehitys on häiriintynyt urheilun liiallisen vaativuuden, paineiden tai toistuvien epäonnistumisten seurauksena.

Laura Andelin tekee töitä toimistollaan, jossa vastaanotetaan lapsia, nuoria, valmentajia ja vanhempia. Andelinin työ koostuu livetapaamisista, suunnittelutyöstä, asiantuntijaluennoista ja psyykkisestä valmennuksesta halleilla yhdessä tiiminsä kanssa. Andelin uskoo, että Suomi voi 10–15 vuoden päästä olla kansainvälisesti esimerkkimaita sen saralla, miten mielen taitoja treenataan. Kuva: Kalle Särkkä.

Appi apuna

Vaikka ONIT Sportin pääpaino on lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa, se tarjoaa myös palveluja vanhemmille, valmentajille ja urheiluseurojen toimihenkilöille osana lapsen ja nuoren mielen taitojen tukemista.

– Kehityspsykologian ja terveydenhuollon tutkimusten mukaan lasten ja nuorten oppimistulokset ja mielen tiedot paranevat, jos saamme lasten ja nuorten ympärillä luontaisesti toimivat tukijoukot mukaan yhteistyöhön. Esimerkiksi vanhemmat ja valmentajat tekevät älyttömän isoja määriä vapaaehtoistyötä liikkuvien lasten ja nuorten parissa.

ONIT Sport hyödyntää työssään elokuussa 2022 lanseerattua MIND@sport Appia, joka sisältää valmiin psyykkisen valmennuksen kausisuunnitelman. Sen avulla lapsi tai nuori voi vahvistaa yhdessä tukijoukkojensa kanssa itseluottamustaan, keskittymisen taitojaan, sosiaalisten taitojen kehitystä kuin epäonnistumisen taitojaan.

– Sovellus on kustannustehokas henkilökohtaisesti tapahtuvaan valmennukseen verrattuna ja meillä on jo liki tuhat käyttäjää. Se on myös ainoa sovellus, joka on rakennettu terveydenhuollon, liikuntatieteellisen ja urheilupsykologisen tutkimustiedon pohjalta, ja sitä voivat hyödyntää kaikki urheilevat lapset ja nuoret iästä riippumatta.

Järvenpään Haukkojen pokaali ja ONIT Sportin logolla varustettu lippis. Logo kuvaa urheilijan, valmentajan ja vanhemman välistä kolmiyhteyttä. Kuva: Kalle Särkkä.

Yritykset ja kaupunki mukaan yhteistyöhön

Andelin kannustaa myös muita yrityksiä mukaan lasten ja nuorten mielen taitojen vahvistamisen äärelle. Osa paikallisista yrittäjistä on jo lähtenyt ONIT Sportin koordinoimaan sponsorointitoimintaan mukaan. Toimintamallia tullaan jatkamaan.

– Eri alojen yrityksillä on mahdollista sponsoroida kauttamme valitsemaansa urheilujoukkuetta tietyllä summalla siten, että valitulle joukkueelle kustannetaan psyykkisen valmennuksen palveluita. Urheilijoilla on sitten mahdollisuus käydä yritysten tapahtumissa kiittämässä yrityksen panoksesta. On tärkeää rakentaa yhdessä vahvempia mielen taitoja.

ONIT Sport työskentelee myös kansainvälisen tason huippu-urheilijoiden kanssa. Yritys tähtää tulevaisuudessa kansainvälisille markkinoille kansainvälisten yhteystyökumppaneiden avustuksella.

– Vuonna 2023 on tarkoitus käynnistää ensimmäisiä kansainvälisiä pilotteja.

Andelin pitää Järvenpäätä trendikkäänä ja vahvana alueena yrittää, joka näyttää esimerkkiä yrittämisen saralla.

– Täällä on mukavia tyyppejä ja luovia yhteistyöverkostoja. Lisäksi urheilutoiminnan kannalta kaupunki on hyvin keskeisellä sijainnilla Uuttamaata, jossa harrastajamäärät ovat suurimmat. Järvenpäässä on myös nimekkäitä ja aktiivisia pitkään työtä tehneitä seuroja.

Lopuksi Andelin kutsuu myös kaupungin mukaan yhteistyöhön.

– Uskon, että yrityksemme voisi tehdä tulevaisuudessa kaupungin arvoihin, etiikkaan ja brändiin yhteensopivaa yhteistyötä, josta myös kaupunki hyötyy. Lasten ja nuorten mielen taitoihin panostaminen on erittäin ajankohtainen asia, johon tulee panostaa yhteisesti.

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.

Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Yrittäjien logo

Muita kiinnostavia aiheita