Petri Roininen tavoittelee Suomen Yrittäjien puheenjohtajuutta.
Yrittäjän asialla
30.9.2022
Petri Roininen

Oppirahat maksettu – Syyniin julkinen ja yksityinen omistaminen

Meidän on syytä ottaa sekä julkinen että yksityinen omistus syyniin. Muutoksia tarvitaan molemmissa.

Opittua, osa 1: Strategista infraa ei pidä yksityistää

Olemme yksityistäneet kansallisen turvallisuuden kannalta keskeistä infraa. Olemme listanneet energiatuotantoa pörssiin. Olemme myyneet sähköverkot kansainväliselle pääomasijoittajalle.

Karvaimmat opit olemme saaneet Fortumin Uniper-seikkailussa. Se maksaa veronmaksajille ja piensijoittajille miljardeja, ellei kymmeniä.

Kalliita oppirahoja, mutta nyt tiedämme yhden tärkeän asian: strategista infrastruktuuria on syytä omistaa kontrolloiduilla rakenteilla. Kansallisen turvallisuuden intressi menee osakkeenomistaja-arvon edelle.

Opittua, osa 2: Ei-strategiset alat avoimelle markkinalle

Kuntien omistuksessa on suuri määrä arkista liiketoimintaa tekeviä yrityksiä. Näitä löytyy muun muassa it-palveluiden, taloushallinnon, siivouspalveluiden ja kiinteistöhuollon aloilta.

Keskustelu kulminoituu niin sanotuissa inhouse-yhtiöissä. Helsingin kaupungin palkanmaksun kaltainen episodi on kuitenkin vain pisara meressä. Ilmiö koskee koko laajaa, 2100 kuntaomisteisen yrityksen kenttää.

Puhumme helposti kymmenien miljardien vuosittaisesta suljetusta markkinasta. Suljettu markkina tulee avata – ihmisten eduksi. Kriittinen tarkastelu tulee ulottaa kaikille aloilla, joilla on olemassa tai luotavissa edellytykset toimivalle markkinalle.

Opittua, osa 3: Kukaan ei ole tyytyväinen – aika muutokselle

Toiset valittavat, kun veronmaksajien rahaa hukataan globaalissa kaasupelissä. Toiset kokevat kunnallisten yhtiöiden kilpailun epäreiluna. Julkisen ja yksityisen omistamisen luonteet ovat sekoittuneet ja pahasti sekaisin. Tuntuu, ettei kukaan ole tyytyväinen asioiden tilaan. Siksi aika on kypsä muutokselle.

Omistakoon julkinen strategiset yhtiöt – muut toimikoon avoimilla markkinoilla.

Suomen Yrittäjät on ansiokkaasti nostanut keskusteluun inhouse-yhtiöiden roolia. Järjestö on esittänyt 14 kohdan korjaussarjan parantamaan tilannetta.

Kannatan esitettyä. Lisäksi laajentaisin näkökulmaa. Meidän tulee, edellä avatuista syistä, pelkistää Suomessa julkinen omistus strategisiin kohteisiin. Näitä ovat muun muassa infra- ja jotkin sen kannalta merkittävät yhtiöt. Tämä voi tarkoittaa joidenkin yritysten vetämistä pois pörssistä. Samalla tulisi erittäin tarkalla kammalla käydä läpi valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien omistukset. Markkinat ja yrittäjyys on tehokkain tapa organisoida toiminta. Tämä pätee kaikilla sellaisilla aloilla, joihin ei liity kansallista turvallisuutta tai siihen rinnastettavaa ulottuvuutta.

Yksityisen ja julkisen omistamisen rajojen uudelleenmäärittelystä hyötyisivät kaikki. Kansalaiset, yhtiöiden työntekijät, niiden asiakkaat sekä koko yhteiskunta. Oppirahat on nyt maksettu. On aika toimia.

Helsinki 30.9.2022

Petri Roininen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien Kasvu- ja kansainvälisyysvaliokunnan puheenjohtaja ja ehdolla Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi lokakuun liittokokouksessa.

Petri Roininen