YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrityksen myyminen

Harkintavaihe ja päätöksenteko

Kaikki alkaa päätöksenteosta.

Yrityksen myymisen vaiheet

Kuvitusgrafiikkaa, OmistajaKS-hanke

Yrityksen luopumisen vaiheet voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: ennen myyntiä, yrityksen myyntivaihe sekä myynnin jälkeen. Harkitessasi yrityksestä luopumista onkin tärkeää selkeyttää itselle aikataulu, milloin myynti- ja luopumisprosessi toteutetaan. Mitä enemmän varaat aikaa, sen paremman myyntihinnan saat ja sen helpompaa on jatkajan löytäminen. Aseta siis itsellesi selkeä aikaraja, johon mennessä yrityskauppa on toteutettu. Pohdi myös, kuka olet ja mitä teet sen jälkeen, kun yrityksesi on myyty ja uudet jatkajat luotsaavat yritystäsi. Tee itsellesi tulevaisuuden suunnitelma.

Yrityksen myynnin vaiheet, prosessikuva

Yrityksen myyntimatkaan on hyvä valmistautua hyvissä ajoin – koko prosessi voi viedä jopa viisi vuotta!

Yritys on helppo myydä kun:

  • yrityksellä menee hyvin ja takana on useita hyviä vuosia
  • yritys on kasvanut ja se tehnyt tulosta
  • kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty ja tulevaisuus näyttää hyvältä
  • riippuvuus myyjästä, asiakkaasta ja alihankkijasta vähäistä
  • nykyisillä koneilla, tiloilla ja henkilökunnalla pärjätään pitkään
  • lamoista selvitty vähin vaurioin
  • myyjän eläkeasiat on kunnossa myynnistä huolimatta
  • avainhenkilöt sitoutettu
  • ei rekrytointitarpeita takaisinmaksuaikana
  • esite- ja myyntimateriaali tehty
  • arvonmääritys tehty
  • liiketoimintakohtainen kirjanpito

(lähde: Suomen Yrityskaupat)

Tee selkeä päätös – älä jää pyörittelemään asiaa liian pitkäksi aikaa

Mitä aikaisemmin lähdet valmistelemaan yrityksestä luopumista, sitä sujuvammin itse myyntiprosessi etenee. Kun siis ensimmäiset ajatukset yrityksen luopumisesta nousevat mielen päälle, hae heti tietoa ja asiantuntija-apua pohdintojesi tueksi.

Oma kirjanpitäjäsi ja tilintarkastajasi ovat myös oivia keskustelukumppaneita. He tuntevat yrityksesi ja osaavat tuoda pääsääntöisesti esille taloudelliset ja verotukselliset seikat, joita kannattaa huomioida. Myös oman kunnan elinkeinoyksikkö tai kehittämisyhtiö auttavat alkuun pääsemisessä. Omistajanvaihdoksen läpikäyneet yrittäjäkollegat ovat kokemusasiantuntijoita – on varmasti hyödyllistä kuulla heidän kokemuksiaan. Suomen Yrityskummit tarjoavat maksutonta ja asiantuntevaa tukea päätöksenteossa. Tutustu keskisuomalaisiin asiantuntijoihin, jotka auttavat pohdinnoissani.

Valmistaudu hyvissä ajoin

Pohdintavaiheessa voit aloittaa valmistautumisen jo heti järjestelemällä yrityksesi toimitilat ja dokumentit. Mitä helpommin kaikki dokumentit ovat saatavilla ja mitä siistimmältä toimitilasi näyttää, sitä luotettavamman kuvan annat potentiaalisille ostajaehdokkaille. Älä siis odota neuvotteluihin asti, vaan toimi ennen sitä. Tarkastele myös itse yritystäsi ostajan silmin – oletko tyytyväinen näkemääsi, ostaisitko yrityksesi ja miten helppo sitä olisi jatkaa ilman sinua?

Huolehdi omasta jaksamisestasi

Yrityksen myyntiin saattaa mennä useita vuosia. Yrittäjän oma hyvinvointi ja jaksaminen on oltava hyvällä mallilla, jotta päätöksentekoon ja myynnin valmisteluun on energiaa. Yrityskauppojen aikana tehdään paljon päätöksiä, selvitellään, järjestellään asioita ja neuvotellaan. Samaan aikaan taustalla on yrityksen pyörittäminen, perhe ja vapaa-aika.