11.10.2007 klo 14:27
Tiedote

Kaupan yritykset eivät kannata aukioloaikojen laajentamista

Kaupan yritysten selkeä enemmistö vastustaa kaupan aukioloaikojen laajentamista. Suomen Yrittäjät ja Erikoiskaupan Liitto kaipaavat kuitenkin aukiololainsäädännön selkeyttämistä kunhan se tehdään aukioloaikoja lisäämättä.

Suomen Yrittäjät ja Erikoiskaupan Liitto kartoittivat vähittäiskaupan yrittäjien näkemyksiä kaupan aukiololainsäädännön selkiyttämiseen elokuussa 2007 sähköisesti toteutetulla kyselyllä, johon vastasi 1 285 vähittäiskaupan yritystä.

Arkipäivien aukioloaikojen säilyttämistä nykyisellään kannatti 69 % vastaajista. Supistamista kannatti 12 %, laajentamista 1 % ja kokonaan vapauttamista kannatti 18 % kaupan yrityksistä.

Kauppojen sunnuntaiaukioloa ei haluta laajentaa. Sunnuntaiden aukioloaikojen säilyttämistä nykyisellään tai supistamista kannatti 76 % vastaajista: nykytilanteen kannalla oli 36 % vastaajista ja 40 % haluaisi supistaa nykyistä sunnuntaiaukioloa. Supistamisen kannalla olleista kaupan yrityksistä puolet luopuisi sunnuntaiaukiolosta kokonaan ja 27 % säilyttäisi joulunalusviikkojen sunnuntaiaukiolon. Sunnuntaiden aukioloaikoja haluaisi laajentaa 3 % ja vapauttaa kokonaan 21 % kaupan yrityksistä.

Yrityksiltä kysyttiin myös kannattavuuden muutoksesta, jos sunnuntaiaukiolo vapautettaisiin kokonaan. Alle 10 % arvioi kannattavuuden paranevan, kannattavuus heikkenisi 45 %:lla vastaajista ja pysyisi ennallaan 45 %:lla kaupan yrityksistä.

Yritysten näkemyksissä nousivat vahvasti esille erikoiskaupan ja yrittäjävetoisen kaupan toimintamahdollisuudet, jos aukiololainsäädäntöä vapautetaan. Sunnuntaiden myynti ei yrittäjien mukaan kasvata kokonaismarkkinoita, vaan vähentää muiden päivien myyntiä. Aukiolon vapauttaminen on yrittäjien mielestä suurten markettien etu. Pidemmällä aikavälillä kaupan aukiolojen vapautuminen heikentäisi kaupan palvelutarjontaa ja vähentäisi kaupan alan työllisyyttä osa-aikaisuuden lisääntyessä.

>> Kaupan aukioloaikaselvitys

Lisätiedot:
Johtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät
Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Erikoiskaupan Liitto, p. 040 548 1104


Vas. Suomen Yrittäjien Kaupan valiokunnan puheenjohtaja Esko Leppäkorpi,
Erikoiskaupan Liiton toimitusjohtaja Tiina Oksala ja Erikoiskaupan Liiton puheenjohtaja Seppo Halme.

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola