16.9.2016 klo 14:58
Tiedote

Postin jakelu annettava yritysten hoidettavaksi

Suomen Yrittäjien mukaan valtion on vastattava vain postitoiminnan järjestämisestä. Jakelu tulee avata kokonaan markkinoiden toteutettavaksi.

– Paras tapa turvata hyvät ja tehokkaat jakelupalvelut on yksityisen yritystoiminnan varaan rakentuva palveluiden tuotanto. Siksi esitämme, että postinjakelu kilpailutetaan, ja riittävän pienissä osissa, jotta myös pienet yrittäjät voivat osallistua siihen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Nyt Postin yleispalveluvelvoite edellyttää, että kirjeet ja pienet paketit on jaettava ja keräiltävä viitenä arkipäivänä viikossa. Tällaisen postin määrä vähenee vuodessa 10 prosentilla, mikä tarkoittaa 70 miljoonan euron tulojen laskua.

Jotta rahat riittävät postinjakoon, Postin on joko kerättävä tuloja muualta tai valtion on tuettava Postia. Tällä hetkellä valtio ei anna rahaa Postille, muttei vastaavasti odota siltä tuottoja. Siksi liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoja ehdotuksistaan postilain uusimiseksi. Suomen Yrittäjät antoi lausuntonsa tällä viikolla.

Suomen Yrittäjät vastustaa markkinoihin puuttumista verovaroin. Nyt ongelmana on se, että lakivelvoitteiset tehtävät ja markkinatoiminta sotketaan.

– Hinnoittelun muissa kuin postipalveluissa tulisi olla markkinaperusteista. Se toteutuu parhaiten, kun markkinatoiminta ja lakisääteinen toiminta ovat eri yhtiöissä, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Grekinin mukaan henkilö-, tavara- ja postikuljetuksia pitää voida yhdistellä nykyistä tehokkaammin. Tämä todennäköisesti nopeuttaisi nyt takkuilevaa jakelua.

– Esimerkiksi koulukyydin mukana voisi mennä vaikka kirjepostia, Grekin havainnollistaa.

Postilakiuudistus on tarkoitus viedä eduskuntaan tämän vuoden kuluessa.

Lisätietoja:
Suomen Yrittäjien lausunto arviomuistiosta postilain uudistamiseksi
kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, p. 050 550 3488, satu.grekin@yrittajat.fi