6.3.2018 klo 08:11
Tiedote

Ajankohtaista EU:ssa: Kuljettajapula, Brexit

Suomen Yrittäjät vaikuttaa suomalaisyritysten puolesta vahvasti Euroopan unionissa. Tästä voit lukea Brysselin-toimiston tuoreet kuulumiset. Juuri nyt ajankohtaista ovat muun muassa kuljettajapula, digiyhtiöiden verotus, lähetetyt työntekijät ja tietenkin Ison-Britannian EU-ero Brexit.

Ison-Britannian EU-erossa Brexitissä otettiin viime viikolla taas pieniä askelia eteenpäin, kun Euroopan unioni julkaisi luonnoksensa Ison-Britannian erosopimuksesta. Sopimusluonnos käsittelee yleisellä tasolla muun muassa kansalaisten oikeuksia, markkinoille ennen eropäivää tuotujen tavaroiden tilannetta, EU-eron hintalappua sekä siirtymäkauden järjestelyjä.

Seuraavaksi luonnos etenee parlamentin ja neuvoston tutustuttavaksi, minkä jälkeen se toimitetaan Isolle Britannialle neuvotteluja varten.

Yrittäjien EU-edustajat kävivät kuulemassa myös maantieliikenteestä vastaavan Ison-Britannian Brexit-virkamiehistön ajatuksia tulevista sopimusjärjestelyistä. Iso-Britannia visioi sektorikohtaisia, helpotettuja markkinoillepääsyn vaatimuksia esimerkiksi liikennesektorille. Digitaalisista menettelyistä Iso-Britannia puolestaan suunnittelee ratkaisua tuleviin ruuhkiin satamissa, joiden odotetaan tukkiutuvan jos tulli- tai muut rajamuodollisuudet astuvat Brexitin seurauksena kehiin.

Kuljettajapula – mistä ratkaisu globaaliin ongelmaan?

Ruotsalainen europarlamentaarikko Peter Lundgren (EFDD) kertoi rekkakuskin työstä ja ongelmista IRU:n kuljettajapula -työpajassa. Kuljettajapula on kasvava ongelma. Lundgrenin mukaan opiskelijoiden tulisi nähdä mitä kuljettajan työ käytännössä on ja jutella kuljettajien kanssa. Kuljettajista alle kaksi prosenttia on alle 25-vuotiaita, joten tekemistä riittää. Lundgrenin mukaan EU-lainsäädäntö on osa ongelmaa. Tällä hetkellä pöydällä oleviin liikkuvuuspaketin aloitteisiin hänellä on yksi selvä toive: ”Älkää tehkö ajamisesta hankalaa ja ylisäädeltyä, antakaa työn ja kuljettajan vapauden säilyä”.

Vaihtoehtoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen on

Yrittäjien toimisto järjesti alkuviikosta yhdessä Teknologiateollisuuden kanssa Low Carbon Mobility -seminaarin Euroopan parlamentissa europarlamentaarikkojen Merja Kyllösen ja Henna Virkkusen kanssa. Tilaisuudessa esiteltiin näkemyksiä vähähiilisen liikkuvuuden kehittämiseksi. Tilaisuudessa tarjottiin suomalaisia ratkaisuja siihen, kuinka vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä tehokkaasti, ottaen kuitenkin huomioon liikennesektorin monimuotoisen luonteen. Digitalisaatio muuttaa sektoria ja on keskeisessä osassa päästöjen vähentämistalkoissa.

Digiyhtiöiden tuotot menossa verolle

Kevääksi odotettava ehdotus suurten digiyhtiöiden verotuksesta on vuotanut julkisuuteen. Luonnoksessa luonnostellaan erilaisia periaatteita digiyhtiöiden tuottojen verotukselle, muun muassa verkkomainosten verotulot ohjautuisivat maahan jossa mainos näytetään, verkkokaupan tulot sen sijaan verotettaisiin asiakkaan maassa. Digiveron aste asettuisi EU-laajuisesti johonkin 1-5 prosentin väliltä ja se voitaisiin vähentää kansallisista yritysveroista.