24.8.2020 klo 14:22
Uutinen

14 päivää mahdollisen korona-altistumisen jälkeen yökerhon myynti edelleen pohjalukemissa – ”Nyt ei ole lomautuksia, mutta pelkään pahoin”

Yökerhot ovat hankalan kevään jälkeen voineet toimia rajattujen asiakasmäärien kanssa. Yökerhoyrittäjä ymmärtää, että korona-altistumisista on tärkeää uutisoida, mutta harmittelee, että kaksi viikkoa tapauksen jälkeen ravintolassa on hiljaista.

Yökerhoyrittäjä-toimitusjohtaja Antti Raunion lauantai oli pilalla, kun hän oli menossa yhteen ketjun yökerhoista, Kaivohuoneelle, lauantaina.

– ”Kuinka uskallat mennä Kaivolle, kun siellä on korona”, taksikuski kysyi minulta lauantaina.

Helsinkiläisessä yökerhossa oli kaksi viikkoa aiemmin vieraillut yksi henkilö, jolla todettiin koronatartunta vierailun jälkeen.

Night People Groupin toimitusjohtaja Raunio kirjoitti Facebook-sivuillaan tapauksesta eilen sunnuntaina. Kaivohuoneen mahdollisen korona-altistumisen jälkeen ei ole todettu muita tartunnan saaneita. Valtakunnan mediat uutisoivat tapauksesta pääasiassa viikko tapauksen jälkeen.

– Kaivohuoneella asiakasmäärät romahtivat uutisoinnin jälkeen, eli viime viikonloppuna, noin 90 prosentilla. Ymmärrän, että median on tarpeen uutisoida tapahtuneesta, jotta mahdollisimman moni saisi tiedon asiasta. Ihmiset ovat kuitenkin sotkeneet hyvin pitkälle altistumisen ja koronatartunnan. Tässä tapauksessa on hankala todeta, koska kyseiselä henkilöllä on alkanut korona.

Antti Raunion mukaan he olivat hiljattain tehneet lisää koronaan liittyviä varotoimenpiteitä, kuten uusia huomioteippejä ohjaamaan ruuhkien välttämiseen. Raunion mukaan perinteikkääseen Kaivohuoneen yökerhoon otetaan noin 30 prosenttia vähemmän asiakkaita kuin normaalisti.

– Toivon, että pidättäydyttäisiin kauhuotsikoista, sillä moni ihminen lukee vain lööpin, Raunio vastaa kysyttäessä, miten luottamusta saataisiin palautettua.

Antti Raunio: ”Asiakkaat palasivat yökerhoihin kohtuullisesti, kun avasimme ovet kevään sulun jälkeen”

Night People Groupilla on 17 ravintolaa ympäri Suomea. Yökerhojen tilanne on ollut vaikea koronaepidemian ajan. Julkisuudessa yökerhojen on ajateltu olevan hankalia koronaviruksen leviämisen kannalta.

– Suljimme kaikki yökerhomme paria viikkoa ennen lain voimaantuloa maaliskuussa. Olimme lain voimalla toukokuun loppuun kokonaan kiinni. Kesäkuun alussa avasimme kolme yökerhoa 17 paikasta, ja kaikki paikat avasimme juhannuksen jälkeisellä viikolla, toimitusjohtaja Antti Raunio kertoo.

– Meidän yökerhoissamme nautitaan keskimäärin kolme alkoholiannosta per ilta. Siitä ei tule kovin kovaan humalaan. Väitän edelleen, että eniten tartuntoja on saatu muualta kuin ravintoloista ja yökerhoista. En voi taata yökerhon täyttä turvallisuutta, mutta ei voi Ikeakaan, Raunio sanoi toukokuussa Yrittäjämedian haastattelussa.

Raunion mukaan asiakkaat palasivat yökerhoihin kohtuullisesti, kun ovet avattiin kevään sulun jälkeen.

– Rajoitukset ovat estäneet toimimasta täydellä kapasiteetilla. Heinäkuun myynti Kaivohuoneella oli hyvän heinäkuun luokkaa, ja isompi kuin vuonna 2019 heinäkuussa, jolloin myynti oli surkea.

Yökerhoketju ei ole tällä hetkellä joutunut turvautumaan lomautuksiin. Suurin osa työntekijöistä yrityksessä on tuntityöntekijöitä.

– Tällä hetkellä ei ole, mutta pahoin pelkään. Toistaiseksi pystymme tasapainottamaan tilannetta vuokratyövoimalla, meillä on paljon vähemmän työntekijöitä kuin normaalikesänä.

Raunion mukaan heidän ravintoloissaan työskentelee kuukaudessa keskimäärin 500 työntekijää, joista 99 prosenttia on tuntityöläisiä.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry: Laajamittaisia altistumisketjuja yökerhoissa ei ole tavattu

MaRa ry otti torstaina kantaa tiedotteellaan siihen, että julkisuudessa on esitetty yökerhojen toiminnan uudelleen rajoittamista. Yökerhoissa on esiintynyt yksittäisiä koronatapauksia, mutta laajamittaisia altistumisketjuja siellä eikä muissakaan ravintoloissa ole esiintynyt.

– Vetoan toimialamme yrityksiin ja niiden asiakkaisiin, että ne noudattaisivat jatkossakin koronaviruksen leviämisen estämiseksi säädettyä lainsäädäntöä ja ohjeita. Yökerhojen toiminnan rajoittaminen johtaisi yöjuhlimisen kasvuun asiakkaiden vuokraamissa juhlatiloissa ja julkisilla paikoilla, joissa ei ole tilaisuuden järjestäjää eikä alkoholi- ja koronalainsäädännön mukaisia velvollisuuksia, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Sisältösivun kuva: Antti Raunion albumi

Pääkuva: Getty Images

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi