Hillevi Kinnunen leipoo kaikki kahvilan tuotteet itse.
28.4.2022 klo 07:54
Uutinen

1 500 munkkia kolmessa päivässä – Kahvilayrittäjä Hillevi Kinnunen, 78, paljastaa hittituotteen salaisuuden

Helsinkiläinen pitkän linjan kahvilayrittäjä saa ensimmäiset tiedustelut vappumunkeista kuukautta ennen h-hetkeä.

Kahvilayrittäjä Hillevi Kinnusella, 78, on kiire. Puhelimet soivat ja aika on kortilla, sillä vappu on ovella.

Valmistelut ovat jo pitkällä, sillä jo munkkien tilaukset käynnistyivät jo muutama viikko sitten. Vappuaaton tilauskalenteri on jo täynnä.

– Olen muutaman vuoden ajan myynyt munkit verkossa. Se on vaivatonta, kun saan sieltä tilaajalistan ja ajan, milloin munkit noudetaan, Kinnunen kommentoi.

Viime vuonna verkon kautta myytiin 1 500 munkkia. Tänä vuonna menee saman verran. Ainoastaan joitakin kymmeniä munkkeja on vielä tilaamatta. Jos kaikki verkon kautta tilattavat on myyty, kahvilan tiskiltä saattaa vielä saada omansa.

– Tiskiltäkin täytyy voida ostaa, koska kaikki asiakkaat eivät osaa tilata verkon kautta tai eivät ymmärrä sitä maailmaa.

Kinnusen pitkäaikainen asiakas ja ystävä ehdotti muutama vuosi sitten, että voisi auttaa yrittäjää toteuttamaan tilausmahdollisuuden verkossa.

– Hän on sellainen ihminen, jota olen joskus aikanaan auttanut. Ystävyys on säilynyt kaikki nämä vuodet. Vuosien aikana on muodostunut monia sellaisia ystävyyssuhteita ihmisiin, jotka haluavat tavalla tai toisella auttaa. On hienoa, että sellaista on vielä nykyaikana.

”Vappu ei ole enää elinehto”

Kinnunen leipoo itse jokaisen munkin, mutta täysin yksin hänen ei tarvitse vappuruljanssia hoitaa.

– Veljeni ja ystävättäreni tulevat auttamaan minua sokeroimaan ja pussittamaan, jotta saamme kunnialla munkit kaikille tilanneille.

Korona-aikana vappu oli Kinnusen kahvilalle oleellisen tärkeä juhla. Kun pandemiatilanne on hellittänyt ja asiakkaat ovat palanneet, merkitys on pienentynyt.

– Vappu ei ole enää mikään elinehto. Korona-aikana munkkien myynnillä sai vuokrat maksettua.

Cafe Brahen sisustuksessa huokuu historia.

Kinnusen Cafe Brahe on monen lähialueen asiakkaan kantapaikka eikä ihme, sillä kahvilassa on täysin omanlaisensa tunnelma. Seinät ovat täynnä kuvia ja tilassa on paljon vanhoja esineitä ja huonekaluja. Yksi kuvista esittää aikanaan Lonnrotinkadulla sijainnutta Lönkan grilliä, joka oli Kinnusen yritys.

Mutta mikä on Cafe Brahen suositun vappumunkin salaisuus? Monesta kilpailijastaan se eroaa ainakin kokonsa puolesta: jokainen munkki painaa noin 110 grammaa.

– Se on vegaaninen, iso ja pehmeä. Kai siinä on jotain niin hyvää, että niitä vuodesta toiseen menee paljon kaupaksi, Kinnunen sanoo.

Pauli Reinikainen