5.12.2018 klo 20:04
Uutinen

20 eri kansallisuutta työllistävä perheyritys palkittiin – Tammelundin Liikenne Oy on Vuoden 2018 helsinkiläinen yritys

Vuoden 2018 helsinkiläinen yritys -palkinnon voitti vuodesta 1946 asti toiminut perheyritys Tammelundin Liikenne Oy. Bussiliikennöintiin keskittynyt yritys on kehittynyt suurten kansainvälisten toimijoiden haastajaksi vahvuutenaan ketteryys, oma koulutustoiminta ja monikulttuurisuus. Yrittäjäpalkinto jaettiin 5.12.2018 Helsingin Yrittäjät ry:n Itsenäisyysjuhlassa.

Helsingin Tattarisuolla sijaitsevalla Tammelundin Liikenne Oy:llä on 38 bussia, joita liikennöidään pääosin Helsingissä. Yli 70-vuotiaalle perheyritykselle kehittäminen ja kehitys ovat olleet aina läsnä yrityksen arjessa. Yrittäjä Launo Elersin johtama yritys osti Suomen ensimmäiset täysmatalalattiabussit 1980-1990 -luvun vaihteessa, maan ensimmäiset maakaasubussit vuonna 1996 ja vuoden 2019 aikana tulevat käyttöön täyssähköbussit.

– Tammelundin Liikenne Oy:ssä yhdistyy hienosti pitkä historia ja halua uudistua. Harva liikennöitsijä on toiminut yhtä kauan alalla. Yrityksessä teki vaikutuksen myös vahva työllistävä ote, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen palkitsemisen perusteista.

– Yritys on menestynyt kilpailutuksissa yksityisenä perheyrityksenä ja uudistanut ketterästi toimintaansa vastaamaan nykypäivän bussiliikennöinnin tarpeita, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Tällä hetkellä Tammelundin Liikenne Oy:n palveluksessa työskentelee 130 henkeä yli 20 eri kansallisuudesta. Yrittäjä Launo Elers kokee, että kuljetusala sopii erilaisille ihmisille eri taustoista. Yritys varmistaa monimuotoisen työyhteisön hyvät taidot omalla koulutustoiminnalla sekä yhteistyöllä HSL:n kanssa.

Elersin mukaan yrityksen koko on alan mittakaavassa pieni. Kansainvälisten toimijoiden joukossa Tammelundin Liikenteen koko on kuitenkin etu, joka mahdollistaa nopeat liikkeet.

– Yrittäjyys ja kuljetusalalla toimiminen vaativat luovuutta, joten meillä ei ole varaa kangistua. Usko omiin arvoihin on myös tärkeää, Elers listaa.

Tammelundin Liikenne Oy:n tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu sukupolvenvaihdokseen valmistautuminen. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee Launo Elersin lisäksi osa hänen lapsistaan. Yritys seuraa myös bussialan kansainvälisiä trendejä ja pyrkii uudistamaan kuljetuskalustoaan yhä ekologisempaan suuntaan.

Tammelundin Liikenne Oy

 • Helsinkiläinen perheyritys, jonka liiketoiminnan ydin on bussiliikennöinti
 • Toimii Helsingin seudun liikenteen joukkoliikenneoperaattorina
 • Omaa koulutustoimintaa kuljettajille
 • Perustettu vuonna 1946, työllistää 130 henkilöä (2018)
 • Toimitusjohtajana Launo Elers vuodesta 1988
 • Vuonna 2017 liikevaihto 11,6 milj. €
 • Vuoden 2019 syksyllä yritys ottaa käyttöönsä kaksi sähköbussia

Vuoden helsinkiläinen yritys -palkinto

Vuoden helsinkiläinen yritys -palkinto on yrittäjälle tai yritykselle myönnettävä tunnustus yrittämisestä ja yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon myöntämisellä korostetaan yksityisen yrittäjän ja hänen yritystoimintansa merkitystä Helsingissä. Tarkoitus on myös lisätä yrittäjyyden arvostusta ja korostaa oma-aloitteisen, taloudellisiin riskeihin uskaltautuvan yrittämisen merkitystä talouselämän terveelle kasvulle ja Helsingin hyvinvoinnin kehittymiselle.

Palkitsemiskriteereissä kiinnitetään huomiota

 • yrityksen toiminta-ajatukseen, tuoteideoiden omaperäisyyteen sekä toiminnan, palvelusten tai tuotteiden jatkuvaan itsenäiseen kehitystyöhön.
 • yrityksen viimeisten vuosien aikaiseen kasvuun; etusija annetaan ensipolven yritykselle, joka on vakiinnuttanut asemansa tai yritykselle, jossa on toteutettu menestyksellisesti sukupolvenvaihdos
 • yrityksen toiminnalliseen ja taloudelliseen uudistumiskykyyn myös kansainvälisessä kilpailussa
 • yrityksen toiminnalliseen kehitykseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen omalla toiminta- ja markkina-alueellaan, yrityksen tuotantotoiminnan ja henkilöstöhallinnon uusiutumiskykyyn vastaamaan ajan henkeä ja yhteiskunnan asettamia tavoitteita.

Lisätiedot:
Tiina Oksala, toimitusjohtaja, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104, tiina.oksala @ yrittajat.fi
Launo Elers, toimitusjohtaja, Tammelundin Liikenne Oy, p. 075 758 0830

Kuva: Jaana Tihtonen