Sote
25.4.2024 klo 07:01
Uutinen

3 700 hakemusta jumittaa Valviran sote-ruuhkassa – Käsittely kestää kuukausia

Valviran ylläpitämä sote-rekisteri on edelleen pahasti ruuhkautunut.

Yksityiset palveluntuottajat eivät saa lain mukaan aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään Soteri-rekisteriin. Palveluntuottajien Soteri-rekisteri on ollut käytössä vuoden alusta lähtien.

Tällä hetkellä käsittelyä odottavien hakemusten määrä on noin 3 700. Valviran tiedotteen mukaan uusia hakemuksia saapuu viranomaisille jatkuvasti. Hakemusruuhka koskee Valviran mukaan vain uusia rekisteröityviä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia tai olennaisia muutoksia hakeneita.

Valvira kertoo, että tällä hetkellä yksittäisen hakemuksen käsittely voi kestää useita kuukausia, vähintään noin kaksi ja puoli kuukautta.

– Käsittelyaikoja ei pystytä valitettavasti vielä tarkentamaan, sillä rekisteröintihakemuksia käsittelee seitsemän eri virastoa, Valviran lisäksi kuusi aluehallintovirastoa, Valviran tiedotteessa todetaan.

– Lisäresurssit, tekniset korjaukset sekä palveluntuottajien ohjeiden selkeyttäminen ovat auttaneet hakemusruuhkan purkamisessa. Vaikka edistystä on tapahtunut, on hakemuksensa käsittelyä odottavien palveluntuottajien kannalta tilanne edelleen haastava. Teemme kaiken mahdollisen, jotta tilanne saadaan parempaan päin niin pian kuin mahdollista, ylijohtaja Markus Henriksson sanoo tiedotteessa.

Valvira on kertonut aiemmin, että ruuhkan taustalla on vuoden alusta voimaan astunut sote-valvontalaki, joka toi useita uusia vaiheita viranomaisten käsittelyprosessiin. Valvira kertoo ohjeistavansa palveluntuottajia muun muassa sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan.

Yrittäjämediat on kertonut aiemmin muun muassa yrittäjyyttä aloittelevasta opiskelija Iina Riihimäestä. Jalkojenhoitoon keskittynyttä yritystä perustava satakuntalainen Riihimäki, 34, on törmännyt ikävällä tavalla sote-rekisterin ruuhkaan.

Riihimäki lähetti hakemuksensa Valviraan maaliskuun alussa. Lupaa hän hakee voimaan kesäkuun alusta lähtien. Nyt hän voi vain odottaa.

– Ei tässä voi muuta kuin roikkua löysässä hirressä, Riihimäki sanoi aiemmin huhtikuussa Yrittajat.fille.

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari luonnehti jo maaliskuussa tilannetta kestämättömäksi. Hänen mukaansa uudet yritykset eivät voi jättää kilpailutukseen tarjouksia, vaikka samaan aikaan hankintoihin toivotaan lisää kilpailua.

– Sama kestämätön tilanne on myös jo rekisterissä olevan yritysten kohdalla. Esimerkiksi yritysten laajentuessa tai vastuulääkärin vaihtuessa rekisteröinti pitää tehdä ennen aloitusta. Miten ihmeessä yritykset voivat kasvaa, kehittyä ja luoda parempaa palvelua, kun ne eivät saa siihen lupaa, Jaskari kysyi maaliskuussa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus