Soteri-rekisteri on edelleen pahoin ruuhkautunut
Uudet yksityiset sotealan yrittäjät ovat jumiutuneet ruuhkaiseen Soteri-rekisteriin. Kuva: Getty Images

Iina Riihimäki ei voi avata jalkahoitoyritystään viranomaisrekisterin ruuhkautumisen takia: ”Roikun löysässä hirressä”

Yrittäjyyttä aloitteleva opiskelija Iina Riihimäki on vaarassa valmistua työttömäksi työnhakijaksi Soteri-rekisterin ruuhkan takia.

Jalkojenhoitoon keskittynyttä yritystä perustava satakuntalainen Iina Riihimäki, 34, on törmännyt ikävällä tavalla Valviran ylläpitämän sote-rekisterin ruuhkaan.

Riihimäki lähetti hakemuksensa Valviraan maaliskuun alussa. Lupaa hän hakee voimaan kesäkuun alusta lähtien.

– Sain kuulla, että tällä hetkellä käsitellään tammikuussa tulleita lupahakemuksia. Ei tässä voi muuta kuin roikkua löysässä hirressä, Riihimäki harmittelee.

Yksityiset palveluntuottajat eivät saa lain mukaan aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään uuteen Soteri-rekisteriin.

Ymmärtäväinen vuokranantaja

Kerroimme Valviran ylläpitämän sote-rekisterin ruuhkautumisesta jo tammikuussa. Ruuhkan takia yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat joutuvat odottamaan tavallista pidempään ennen kuin pääsevät aloittamaan toimintansa.

– Varauduin kyllä siihen, etä käsittelyyn voi mennä aikaa. Ikävää on se, että kukaan ei osaa sanoa, kauanko siinä menee.

Hakemuksen lähettämisen yhteydessä Riihimäeltä pyydettiin muun muassa tietoja toimitilan pelastussuunnitelmasta.

– Periaatteessa toimitila piti olla tiedossa hakuvaiheessa. Ongelmana yrittäjän kannalta on se, että vuokra alkaa juosta heti, vaikka ei olisi tietoa, koska toiminnan voi aloittaa luparuuhkan takia.

Riihimäki on onnistunut venyttämään vuokrasopimuksen alkamista parilla kuukaudella. Kaikilla ei välttämättä ole samaa mahdollisuutta.

– Lupajonossa on varmasti myös paljon kotihoitajayrittäjiä. Samaan aikaan puhutaan, että kotihoitoalalla vallitsee kaaos. Soterin ruuhkan takia asiakkaatkin alkavat kohta kärsiä.

”Varauduin kyllä siihen, etä käsittelyyn voi mennä aikaa. Ikävää on se, että kukaan ei osaa sanoa, kauanko siinä menee.”

Iina Riihimäki

Tuhansia hakemuksia jonossa

Palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt hieman yli kaksi kuukautta. Maaliskuussa kerroimme, että palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia Soteriin tulee runsaasti. Hakemuksia oli maaliskuun kolmannella viikolla saatu ratkaistua yhteensä yli 1 000 kappaletta, mutta käsittelyä odotti edelleen noin 3 400 hakemusta.

Iina Riihimäki viimeistelee parhaillaan jalkahoitajan opintojaan, mutta olisi valmis aloittamaan yrittäjänä mahdollisimman pian.

– Nyt näyttää siltä, että valmistun työttömäksi työnhakijaksi. Olen ollut vuoden Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa, jotta voisin työllistää itseni. Nyt se on mahdotonta, kun Soteri on jumissa, aiemmin palkkatöitä tehnyt tuleva yksinyrittäjä kertoo.

Valviran mukaan ruuhkan taustalla on vuoden alusta voimaan astunut sote-valvontalaki, joka toi useita uusia vaiheita viranomaisten käsittelyprosessiin. Valvira kertoo ohjeistavansa palveluntuottajia muun muassa sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen