24.7.2017 klo 14:04
Uutinen

3D-tulostimen saa jo alle 100 eurolla – Asiantuntija kertoo miten sillä voi tehdä bisnestä

3D-tulostamisen ammattilainen ei suosittele halvinta tulostinta vaativaan yrityskäyttöön, mutta edullisellakin printterillä voi saada aikaan arjessa tarpeellisia käyttöesineitä.

Markkinoille on viime aikoina tuotu jo alle 100 euron hintainen 3D-tulostin, joka tulostaa kohtuullisen hyvää jälkeä useilla eri tulostusmateriaaleilla.

– Hinnat ovat laskeneet koko ajan. Kovin montaa esinettä ei tarvitse enää tulostaa ennen kuin esineet ovat kalliimpia kuin tulostin, teknologiavaikuttaja ja Sovelto Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi sanoo.

Linturin mukaan alle sadan euron laite soveltuu aloittelijalle ja harrastajalle peruskäyttöön mutta myös yritykseen, kunhan vaatimukset eivät ole liian kovia.

– Halvoilla laitteilla on rajoituksensa. Niillä ei pysty tulostamaan kaikenlaisia muotoja ja niiden kanssa tulostus voi epäonnistua helposti.

Linturin mukaan edullinen 3D-printteri sopii esimerkiksi isännöintsijätoimistolle, joka voi tulostaa asiakkaiden nimikirjaimia.

– Tai vaikka violetin värisiä pistorasian kansia. Kiinteistöhuollossa on valtava määrä asioita, joita on vaikea hankkia kaupoista. Huoltotoiminnassa ja kunnossapidossa saatetaan käyttää suuria määriä aikaa pientarvikkeiden hankkimiseen. 3D-tulostin voisi säästää aikaa.

Kahvilayrittäjä voisi Linturin mukaan hankkia alle 100 euron tulostimen lisäpalveluksi asiakkaille.

– Kouluissa satasen tulostimia voisi hankkia useita kymmeniä, jolloin lapsilla olisi mahdollisuus tulostaa itselleen mitä vaan. Se olisi myös uudenlaista yrittäjäkasvatusta.

”200 000 euron laite voi olla erinomainen sijoitus”

Linturin mukaan halpa tulostin ei sovi yrittäjälle, joka haluaa valmistaa tarkan mallin melkein mistä tahansa mallista.

– Jos ainoa tarkoitus on valmistaa tavaroita nappia painamalla, silloin tulostimesta pitää maksaa 200 000 euroa. Sillä rahalla saa printterin, joka tulostaa kauppatavaralaatua.

Linturin mukaan kalliilta kuulostava laite voi olla erinomainen sijoitus pienyrittäjälle.

– Yhden henkilön yritys voi ostaa 200 000 euron laitteen ja saada summan melko pian takaisin. Laitteella voi tulostaa nopeasti kaikenlaista pientavaraa kuten vaikka silmälasikehyksiä tai koriste-esineitä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi