Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Katja Nikkarin vanhemmat perustivat Puutarhanikkarit vuonna 1982. – Meille tämä on elämäntapa, Nikkari sanoo. Kuva: Kaisu Puranen
11.6.2024 klo 14:21
Uutinen

43-vuotias perheyritys on menettämässä kaksi kolmesta myymälästään – Toinen joutuu lähtemään kerrostalojen tieltä, toiselle ei saada uutta rakennuslupaa

Puutarhuri Katja Nikkarin perheyritys elää epävarmoja aikoja. Hän joutuu etsimään uudet tilat kahdelle puutarhamyymälälleen.

Kolmesta Puutarhanikkarit -yrityksen myymälästä kahta uhkaa sulkeminen. 

– Onhan se aika kiperä tilanne, jos kolmesta jalasta kaksi on vaarassa katketa, yrittäjä Katja Nikkari sanoo.

Tällä hetkellä Puutarhanikkareilla on myymälät Helsingin Herttoniemessä sekä Espoon puolella Espoonlahdessa ja Espoon keskuksessa. Nyt näyttää siltä, että vain Herttoniemen liike saa jatkaa paikoillaan.

Espoonlahden myymälän vuokrasopimus jatkuu vuoden 2025 syksyyn. Sen jälkeen edessä on muutto. Espoon kaupunki on kaavoittanut 300 metrin päässä metroasemalta sijaitsevalle alueelle asuinkerrostaloja. Puutarhamyymälän, samoin kuin viereisen minigolfradan, täytyy siirtyä niiden tieltä. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi alueen kaavaehdotuksen huhtikuussa 2024. 

Nikkarikin on hyväksynyt ajatuksen siitä, että 20 vuotta samalla paikalla sijainneen myymälän täytyy etsiä uudet tilat. 

– En usko, että valittaminen auttaa. Tiedämme, että joudumme varmasti lähtemään, eikä tältä alueelta löydy paikkaa näin isolle puutarhamyymälälle, Nikkari sanoo.

Puutarhanikkarien pitkäaikaiset asiakkaat ovat olleet päätöksestä pahoillaan.

– He haluaisivat, että tällaisia palveluja olisi tarjolla tulevaisuudessakin. Marketit ja monikansalliset yhtiöt palvelevat vähän eri tavalla kuin pieni perheyritys.

Espoon keskuksen myymälä on sekin tiensä päässä, sillä vanha rakennus pitäisi remontoida. Uutta rakennuslupaa ei kuitenkaan saada, sillä alue on kaavoitettu katualueeksi.

– Saamme olla siinä pätkän kerrallaan, muttemme saa rakentaa uutta. Haemme toki koko ajan uutta tonttia, mutta joudumme varmasti siirtymään kauemmas.

Kasvit ovat elämäntapa

Nikkarin vanhemmat perustivat puutarhayrityksen 43 vuotta sitten. Sukupolvenvaihdos tehtiin noin 20 vuotta sitten, jolloin puikkoihin siirtyi Katja Nikkari miehensä Teemun kanssa. Nykyisin mukana työskentelee jo kolmas polvi, sillä Nikkarien tytär Janni ja hänen puolisonsa Markus aikovat jatkaa yritystä.

– Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut puutarha-alasta. Kapinoin aluksi vastaan, että minusta ei ainakaan tule puutarhuria, mutta kyllähän veri veti sitten alalle. En ole katunut päivääkään.

– Töitä on paljon, mutta onhan tämä nyt ihanaa, yrityksensä toimitusjohtaja Nikkari sanoo.

Puutarhanikkarit on auki ympäri vuoden. Vakituisia työntekijöitä on toistakymmentä, ja kesällä työntekijöiden määrä nousee noin neljäänkymmeneen. 

Yritys myy sekä sisä- että ulkokasveja, joille esimerkiksi Espoonlahden myymälässä on iso, aidattu ulkotila.

Nikkari sanoo, että Puutarhanikkarit eroaa monellakin tavalla isoista, monikansallisista puutarha-alan yrityksistä.

– Olemme pieni, kotimainen perheyritys, joka tekee tätä suurella sydämellä ja 40 vuoden kokemuksella. Meille tämä on elämäntapa.

Myytävät kasvit ovat kaikki harkittuja valintoja, sillä Puutarhanikkarit kokeilee ensin itse kaikki myyntiin tulevat kasvit ja lajikkeet, niiden kestävyyden ja toimivuuden. Nikkarin mukaan valikoima, palvelu ja tietotaito ovat omaa luokkaansa.

– Kaikki kasvit ovat meidän juttu. Asiakkailta tulee paljon kiitosta, että meillä on kaikkea kivaa, vähän erilaisia kasveja, sisustustavaraa ja sen sellaista. Haluamme kehittää suomalaista puutarhakulttuuria, tuoda maailmalta uusia juttuja.

Huippuhyvä porukka

Nikkarit ovat etsineet monta vuotta paikkaa kahdelle myymälälleen, mutta sellaisia ei löydy helposti. Iso puutarhaliike tarvitsisi paljon ulkotilaa, mutta toisaalta myymälöitä ei voi sijoittaa kauas asutuksestakaan.

– Haluaisimme olla siellä, missä ihmisetkin. Espoossa ilman omaa autoa kulkeminen ei välttämättä ole aina helppoa, joten meidän pitäisi olla lähellä ihmisiä.

Nikkareilla on olemassa yksi tonttivaraus, johon voisi saada kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Tontti kuitenkin on hankalan mallinen ja niin märkä, että se pitäisi ojittaa. Maanrakennustyöt ja uuden rakentaminen nielevät helposti puoli miljoonaa, ja Nikkari epäilee järjestelyn kannattavuutta.

Kysymys on myös Puutarhanikkarien vakituisista työntekijöistä. 

– Meillä on huippuhyvä porukka, jonka olemme pyrkineet työllistämään myös talvisin. Haluaisimme siis pitää myymälän ympärivuotisena. Kesämyymälän saisi tehtyä kevyemmillä rakenteilla, mutta se ei ole optimaalinen ratkaisu.

Nikkari näkee, että yritystä jatketaan nyt niillä resursseilla, jotka ovat olemassa.

– Eihän sitä yrittäjä muutakaan voi, kuin porskuttaa eteenpäin vain.

Aiheesta uutisoi ensin Länsiväylä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen