18.8.2023 klo 14:06
Uutinen

”Nimikkoyrittäjätoiminta on kaksisuuntainen tie, jota haluamme tasoittaa”

Uudenmaan Yrittäjien nimikkoyrittäjät ja kansanedustajat tapasivat torstaina 17.8. Karkkilan ruukkimiljöössä. Keskustelussa käytiin läpi muun muassa pankkien yritysrahoitusta, rakennusalan ahdinkoa ja matkailun näkymiä.

Tilaisuuden ja nimikkoyrittäjätoiminnan tarkoituksena on välittää ajankohtaista tietoa yrittäjyydestä kansanedustajille, kuulla valmisteilla olevasta lainsäädännöstä ja kertoa sen mahdollisista vaikutuksista yrityksille.

Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen korosti yhteistyön merkitystä.

– Nimikkoyrittäjätoiminta on kaksisuuntainen tie, jota haluamme tasoittaa.

Yrittäjyyden yksi avainkohdista on omistajanvaihdos. Tästä löytyi tuore esimerkki kokouspaikasta. Karkkilan Tehtaanhotelli on saanut uuden omistajan ja uudet yrittäjät heinäkuun alussa.

-Yksi suomalainen pankki oli myötämielinen liiketoimintasuunnitelmalle, joka mahdollisti lainan ja Finnvera takasi siitä ison osuuden. Pystyimme todella hyvässä sovussa tekemään hallinnan siirtoa edellisen omistajan kanssa; tulimme tänne kiireisimpään hetkeen kesämatkailua. Nyt kesäkausi hiipuu ja siirrytään syksyä kohti yritystilaisuuksiin, uusi yrittäjä Minna Kokkonen kertoi.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kuunteli keskustelua yritysrahoituksesta tarkalla korvalla. Omassa esityksessään hän tarjosi monen epävarmuuden ohella päivän positiivisimman talousuutisen:
– Vastoin kaikkia odotuksia Suomen työikäinen väestö nousi kasvuun kesällä.

Työikäisiä suomalaisia muuttaa pois Suomesta aiempaa vähemmän ja ulkomaalaisia työikäisiä muuttaa Suomeen aiempaa enemmän. Vielä ei tiedetä, onko muutos väliaikainen vai pysyvä. Syntyvyys on Suomessa matalaa.

Paikalla olleet kansanedustajat, Otto Andersson (RKP), Ari Koponen (ps), Eemeli Peltonen (SDP), Jorma Piisinen (ps) ja Eerikki Viljanen (kesk) olivat ilahduttavan ylpeitä kotikuntiensa ja niiden yrittäjien yhteistyöstä. Monelle heistä yrittäminen oli tuttua omasta tai perheen arjesta.