17.11.2017 klo 11:21
Uutinen

72-vuotias palkittu: ”Lähes 40 vuotta ilman irtisanomisia, vientikauppa on pelastanut meidät”

Varkauden Puun yrittäjä Timo Tenhunen haluaa pitää kiinni henkilökunnastaan ja kannustaa pitämään itsensä ajan tasalla alan kehityksestä.

Varkauden Yrittäjien Elämäntyö-palkinnolla palkittu Varkauden Puun yrittäjä Timo Tenhunen on pitänyt työntekijöistään kiinni myös kovina aikoina.

– Uskon siihen, että se hyvä aika tulee nopeastikin. Meillä oli 1990-luvun lama-aikaan vain yksi plus-merkkinen vuosi, vuosi 1995. Lama vei aika syvälle, mutta pohjalta nousimme ylös. Minulla on ollut hyviä ihmisiä ympärillä, jotka ovat uskoneet firman tekemiseen, Tenhunen kertoi Yrittäjäsanomille.

Vientikauppa on ollut yrityksen pelastus vaikeina hetkinä. Varkauden Puulla on eri maihin vientiä.

– Mulla on ollut koko ajan tieto siitä, missä se kehityksen kärki menee, etteivät muut tee paremmilla vehkeillä töitä kuin me. Yksi joka on pitänyt, niin olemme käyneet alan messuilla Milanossa ja Hannoverissa.

72-vuotias yrittäjä on vielä päivittäisessä työssä mukana. Hänellä on vinkki nuoremmille.

– Ystäväni ovat sukupolvea nuorempia, jaksan senkin takia.

Työntekijät a ja o

Tenhunen toteaa Warkauden Lehdessä, että olipa koneet ja laitteet miten hyviä tahansa, kaiken a ja o ovat kuitenkin ammattitaitoiset työntekijät. Edellisen kerran Tenhunen pokkasi palkinnon 1995 Vuoden Yrittäjänä. Yrityksen taloudellinen tilanne oli tuolloin hälyttävä.

– Konkurssi kolkutteli ovella. Tiukasti sai töitä tehdä, että selvittiin, hän muistelee.

Taantuma koetteli nytkin sen verran, että viime vuosi oli tappiollinen. Tämä vuosi on mennyt paremmin, ja yritys pääsee plussalle.

– Ei ole koskaan ollut syytä irtisanoa huonoina tai hyvinä aikoina. Olen lähtöisin vaatimattomasta pienviljelijäperheestä ja arvostan ihmistä. Jokainen tarvitsee työtä, että pystyy elättämään itsensä ja perheensä, Tenhunen linjaa Iltalehdelle.

Timo Tenhuselle itselleen vaikeat ajat ovat olleet stressaavia, mutta niistä on päästy yli muun muassa sen avulla, että hänellä on ollut luottamukselliset välit tavarantoimittajiin, joiden kanssa on voitu sopia joustoista maksuissa.

– Meiltä lähtee tavara aina siten, miten on sovittu. Ja palkat on maksettu aina ajallaan työntekijöille, vaikka muita laskuja ei olisi pystytty maksamaan heti, Timo Tenhunen jatkaa Iltalehdelle.

Henkilökunnasta välittämisestä kertoo myös se, että Iltalehden mukaan ruoanlaitosta pitävä Tenhunen tekee ylityöhön jääville työntekijöilleen voileipiä valmiiksi, että työt sujuisivat mukavammin. Tenhunen uskookin, ettei monessakaan samankokoisessa tai suuremmassa yrityksessä toimita samalla tavalla kuin heillä.

– Moni on pitänyt tapaani toimia erikoisena. Kauppareissulla saan kyllä kiitosta ihmisiltä, että kylläpä pidät hyvää huolta työntekijöistäsi, hän kommentoi Iltalehdelle.

Pelkkä kokkailu ei riitä

Eikä yritys pelkällä kokkaamisella ole pystyssä pysynyt. Se on vaatinut tuotekehitystä ja markkinointia. Tenhunen palasikin Warkauden Lehden mukaan juuri Saksasta neuvotteluista.

– Vienti on ainoa, joka pelastaa. Siinä on vähemmän vaihtelua.

Palkinnosta Tenhunen toteaa, että eihän se huonolta voi tuntua, että palkitaan.

– Joku arvostaa tällaistakin puuhastelua, Timo Tenhunen kommentoi vaatimattomana Warkauden lehdelle.

Vuonna 1978 perustettu puulistoja valmistava yritys työllistää noin 40 työntekijää. Sisaryhtiö Jatkos Oy työllistää 4–10 henkeä.

Varkauden Yrittäjät palkitsi lisäksi Vuoden jännittävin -palkinnolla pakohuone Enigma Xperiencen yrittäjä Johanna Teivaisen, Vuoden yksinyrittäjänä Harri’s Food Factoryn Harri Pynnösen sekä Vuoden elämäntapayrittäjinä Keskuskonttorin Katja Torvikosken ja Luca Calzavaran.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Warkauden Lehti ja Iltalehti.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi