Seppo Lehtinen pyörittää valokuvausalan liikettä 80-vuotiaana
– Olen sanonut, että lopetan sitten, kun tämä homma alkaa maistua työltä, yrittäjä Seppo Lehtinen sanoo.
27.6.2023 klo 11:45
Uutinen

80-vuotias valokuvausliikkeen yrittäjä huomasi jo aikoja sitten, ettei passikuvilla elä: ”Osa lähti paniikkimyyntiin”

Sastamalalainen yrittäjä Seppo Lehtinen etsii kaikessa rauhassa uutta omistajaa valokuvausliikkeelleen.

Vastikään 80 vuotta täyttänyt yrittäjä Seppo Lehtinen on tuttu hahmo Vammalan keskustassa. Hänen valokuvausalan liikkeensä Keskuskuva sijaitsee torin kupeessa. Vuonna 1970 perustettu yritys on muuttanut ainoastaan kerran historiansa aikana, kun tilaa tarvittiin lisää.

– Tein ensimmäisen valokuvani 10-vuotiaana. Silloin meillä ei ollut kotona vielä edes sähkövaloja. Polkupyöräilin Kiikoisista Vammalaan ja ostin apteekista tarvittavia kemikaaleja, joista tein kehite- ja kiinnitysliuokset. Laitoin kahden lasilevyn väliin valokuvapaperin ja filmin. Vilautin sitä pimeän saunan ovesta ulos nopeasti ja kehitin kuvan, hän kertoo.

”Ikää on sen verran, että en markkinoi yritystä aktiivisesti, mutta töitä on koko ajan ollut riittävästi.”

Seppo Lehtinen, yrittäjä

Lehtisen ensimmäiset työpaikat olivat kirjapainoalalla, mutta vuonna 1970 rakkaus valokuvaukseen vei voiton ja hän perusti oman yrityksen. Nykyään se työllistää yhden henkilön. 

– Ikää on sen verran, että en markkinoi yritystä aktiivisesti, mutta töitä on koko ajan ollut riittävästi. Siksi en ole halunnut lopettaa. 

Yrityksen taipaleella on ollut myös vaikeita aikoja. Vaikeimmat osuivat 90-luvun alun lamaan, jolloin velasta piti maksaa 18 prosentin korko.

– Siitäkin selvittiin. Kantapääopisto on hyvä opisto.

Haussa osaava omistaja

Nyt Lehtinen toivoo löytävänsä firmalleen uuden omistajan, mutta ei ketä tahansa.

– Olen sanonut, että lopetan sitten, kun tämä homma alkaa maistua työltä. Välittömästi, kun löytyy hyvä jatkaja, siirryn mielelläni sivuun. Pyrin pitämään kiinni siitä, että uuden omistajan kohdalla pelkkä into ei riitä. Pitää olla riittävästi osaamista. Ennemmin ajan firman alas kun myyn sellaiselle, joka ei tule menestymään. Se olisi yrityksen kuolema.

Lehtinen on saanut joitakin yhteydenottoja kiinnostuneilta, mutta samaan aikaan hän on huolissaan.

– Välillä on ollut havaittavissa sellaista, että kaikki muu kuin yrittäjyys houkuttelee. Viime aikoina yrittäjyyden suosio tuntuu onneksi olevan nousussa.

Kokenut yrittäjä on tyytyväinen uuden hallituksen toimenpiteisiin työnteon houkuttelevuuden lisäämiseksi. Hän muistelee aikoja, jolloin oli itse aloitteleva yrittäjä.

– Ei ollut luukkuja, josta olisi saanut rahaa. Työnteko oli ainoa vaihtoehto. Tukia ei ollut saatavilla. Yrittäjähistoriani aikana olen törmännyt pari kertaa työnhakijaan, joka on tullut käymään vain sen takia että töitä on pakko hakea. Viesti on ollut, että ei heistä mitään hyötyä ole, kunhan hakevat.

Passikuvilla ei elä

Valokuvausalan kivijalkamyymälöiden keskuudessa on käynyt viime vuosien aikana kato. Moni liike on joutunut lopettamaan verkkokaupan ja alan digitalisoitumisen seurauksena. Lehtisen liike on kuitenkin pysynyt hengissä. Nykyään yritys on velaton.

– Olemme olleet alan kärjessä esimerkiksi kuvanvalmistustekniikalla mitattuna. Olimme ensimmäisten joukossa hankkimassa uudenaikaisia ekologisia koneita. Olemme jollain tavalla onnistuneet mitoittamaan toiminnan oikein ja keskittymään oikeisiin asioihin. Emmekä ole lähteneet älyttömään hintakilpailuun. Siinä tulee nopeasti seinä vastaan. Paniikinomaiseen myyntiin ei auta lähteä.

Lehtisen yrityksen pääasiallinen tulovirta muodostuu kuvankäsittelystä, kuvanvalmistamisesta ja passikuvista.

– Passikuvilla ei elä. Osa liikkeistä yrittää myydä niitä paniikinomaisesti edulliseen hintaan, jotta saisi jotenkin pyörät pyörimään. Siihen emme ole lähteneet. Munien täytyy olla useammassa korissa.

Yrittäjä on huomannut, että moni asiakas haluaa laadukkaat paperikuvat tärkeimmistä mobiilikuvista.

– Aika usein käy niin, että asiakas on yrittänyt tulostaa kuvia omalla tulostimellaan, mutta laatu ei ole riittävä. Kotiprintterin muste on kaiken lisäksi sen verran kallista, että pystymme tarjoamaan laadukkaat kuvat edullisempaan hintaan. Monesti käy niin, että asiakas tekee tilauksen netissä ja tulee tunnin päästä hakemaan kuvat.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen