29.1.2019 klo 13:14
Uutinen

Aamu Kastetaulu Vihdin kirkkoon 13.1.2019. Vuoden ensimmäinen signeeraus ommeltu. Tekstiilitaiteilija Helena Vaari

Vuoden alkajaisiksi sain luovuttaa uuden taideteoksen asiakkaalle Vihdin kirkkoon. Aamu Kastetaulu on tilaustyö Vihdin seurakunnalle ja se on taidekirjottu tekstiilitaideteos. Näin sain ommella vuoden ensimmäisen signeerauksen!

Aamu Kastetaulu, Vihdin kirkko, Tekstiilitaiteilija Helena Vaari

Kastepuita ja -tauluja käytetään seurakunnissa juhlistamaan lapsen kastetta ja seurakunnan yhteyteen ottamista.

Vihdin kirkossa otettiin käyttöön 13.1.2019. tekstiilitaiteilija Helena Vaari suunnittelema ja valmistama kastetaulu. Lapsen etunimet ja kastepäivä kirjoitetaan pyöreää lasiseen ja litteään kastehelmeen, mikä kiinnitetään magneetilla tauluun.

Kastehelmen voi kiinnittää tauluun vanhempi, kummi, isovanhemmat tai vanhempi sisarus. Nuori tai aikuinen kastettu voi huolehtia siitä itse. Tämä on konkreettinen merkki siitä, että hänet on otettu seurakunnan jäseneksi. Kastetaulussa on kerralla yhden vuoden aikana kastettujen lasten nimet.Kastehelmi on kuin pisara kastevettä. Lasihelmi symbolisoi myös aamukastetta ja uutta päivää, uutta elämää. Kastetaulun nimi on Aamu. Se kertoo lapsen elämän aamusta, uudesta päivästä, auringon noususta ja valosta.

Kastetaulussa on valoisa metsämaisema, missä vuodenajat vaihtuvat keväästä kesään ja syksystä talveen. Talven lumihiutaleiden valoisa kimmellys näkyy taulun keskellä. Metsän värit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Kastetaulussa on paljon yksityiskohtia, kuten oikeassakin metsässä. Lapset saattavat huomata metsän yksityiskohdat herkemmin kuin aikuinen. Pienistä osista muodostuu iso kokonaisuus – kokonainen metsä.

Luonto on meille kaikille tärkeä, se antaa elinvoimaa. Ihminen on osa luontoa. Metsä on ihmisen alkukoti, siksi siellä on mukava olla – vaikka yhdessä retkellä.

Lasiset kastehelmet voi asettaa mihin tahansa taulussa. Lehdelle, kukalle, runkoon, oksalle. Kastehelmen voi kiinnittää myös vuodenaikojen mukaan, siihen kohtaan, milloin on lapsen syntymäpäivä.

Kastetaulun valmistustekniikka on taidekirjonta. Taidetekstiili on kokonaan käsityötä ja työ tehty kuin maalaamalla ompelukoneella. Materiaalit ovat villa, silkki, puuvilla, viskoosi – sekä langoissa että kankaissa.

www.helenavaari.fi

PDF iconaamu_kastetaulu_tekstiilitaiteilija_helena_vaari_vihdin_kirkko_2019.pdf