7.10.2021 klo 10:55
Uutinen

Aira, 99, parturoi asiakkaitaan yhä joka arkipäivä – Antaa yhden neuvon nuoremmille yrittäjille

Turkulainen Aira Ehrlund kertoo pysyvänsä virkeänä käydessään edelleen töissä. Vierailimme Ehrlundin liikkeessä ja kysyimme, mikä on kokeneen yrittäjän viesti nuoremmille kollegoille.

Parturointikoneen surina on merkki siitä, että Aira Ehrlund, 99, on saapunut jälleen töihin. Kuten jokaisena arkiaamuna kymmeneltä.

Aivan ensimmäiseksi hän haluaa oikaista virheen. Edellisessä artikkelissamme Aira julistettiin 100-vuotiaaksi, vaikka syntymäpäivä on vasta tulossa.

– Tulkaa sitten uudemman kerran, sovitaan treffit, hän huikkaa. Ne lyödään lukkoon saman tien.

Ehrlund ei pääse enää parturiliikkeeseen omin avuin, mutta onneksi apuna on 70-vuotias poika Jyrki. Hän taluttaa äitinsä vaikeimman kohdan eli kotitalon porraskäytävän rappujen yli. Liikkeessä Ehrlund viettää aikaa mieluummin kuin viidennen kerroksen asunnossaan, sillä siellä ei käy kukaan. Liikkeessä sen sijaan vierailee tuttuja lähes päivittäin.

– Liike on minulle kuin päiväkoti. Ihmiset tulevat katsomaan minua. Jos liikettä ei olisi, ei kukaan tulisi katsomaan, Ehrlund sanoo.

Sairauslomat eivät ole häirinneet työntekoa

Parturin penkissä kuvauspäivän aamuna yksi yrityksen pitkäaikaisimmista asiakkaista. Viljo Takamaa on parturoinut hiuksensa samassa paikassa 45 vuoden ajan. Hän on erittäin tyytyväinen saamaansa palveluun sekä edulliseen hintatasoon.

– Onko yhtään pitkäaikaisempaa asiakasta, hän kysyy.

– On yksikin, joka on käynyt melkein pikkupojasta asti, Aira vastaa.

Ehrlund jäi eläkkeelle 60 ikävuoden jälkeen, mutta vain virallisesti. Epävirallisesti hän on jatkanut töitään sen jälkeen. Auton käyttö tosin jäi jo aikoja sitten, mutta ajopeli on edelleen tallissa.

Työnteko on Ehrlundin mukaan yksi pitkän iän salaisuuksista siinä missä positiivinen elämänasennekin. Hän on tehnyt töitä mielellään ja jäänyt kotiin vain, kun on ollut todellinen pakko. Sairauslomat ovat olleet harvassa.

– Migreeni minulla oli nuorempana, hän huikkaa.

Ehrlundilla on yksi tärkeä neuvo nuoremmille yrittäjille.

– Mä tykkään että ihminen tekee töitä niin kauan kun jaksaa ja jos haluttaa. En ole koskaan ollut vieraalla töissä. Jos sanoin äidilleni, että menen jonnekin töihin niin hän sanoi heti, että mene tuonne tiskin taakse.

Katso oheiselta videolta, miltä Airan työpäivä näyttää!

Teksti, video ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi