29.7.2020 klo 12:51
Uutinen

Aira Samulin myi rantapalstansa pitääkseen Hyrsylän Mutkan toiminnassa – Kustannustuki oli pieni lohtu: ”Sillä eletään kaksi päivää”

Aira Samulin on käyttänyt omia säästöjään pitääkseen Hyrsylän Mutkan toiminnan käynnissä. – Ei tässä voi seinille hyppiä, hän sanoo.

Aira Samulin vastaa puhelimeen yhtä energisenä kuin aina, vaikka matkailubisneksen taloudellinen tilanne ei ole mairitteleva.

Äskettäin Samulinin emännöimä Hyrsylän Mutka sai Valtiokonttorilta myönteisen kustannustukipäätöksen. Tukisumma oli hieman yli 3000 euroa.

– Ollaan haettu tukea sieltä ja täältä, tämä on ainoa mikä on tullut. Paitsi se Lohjan kaupungilta tullut 500 euroa.

Julkisuudessa uutisoitu Lohjan kaupungin tuki nosti pienimuotoisen polemiikin. Samulinin mukaan summaa pidettiin naurettavan pienenä, jopa häväistyksenä yritystä kohtaan.

– Päätin lähettää summa takaisin, jotta se menee jollekin nuorelle aloittelevalle yrittäjälle. Hyrsylän Mutka ei tee 500 eurolla mitään.

Kustannustukipäätökseen Samulin on tyytyväinen, vaikka muutama tuhat euroa on varsin pieni raha yrityksen juokseviin kuluihin nähden.

– Hyrsylän Mutkan kustannuksilla sillä rahalla selviää pari päivää. Kulut ovat ihan toista luokkaa, 93-vuotias yrittäjä sanoo.

Samulinin matkailuyrityksen vuoden tulos tehdään käytännössä kokonaan kesällä. Tänä kesänä matkailijamäärät ovat romahtaneet.

– Meillä käy tavallisesti vähintään 100 bussillista kesän aikana. Ennen kun korona alkoi, meillä oli tilattuna jyli 50 bussillista. Koska asiakkaamme ovat enimmäkseen eläkeläisiä ja vanhuksia, he eivät uskalla lähteä samalla tavalla liikkeelle nyt. Täytyy sanoa, että olen pahassa pulassa.

Esiintymisiä siirretty ensi vuoden syksyyn

Samulin kertoo joutuneensa myymään rantapalstansa Saimaan rannalta. Lisäksi hän on käyttänyt säästöjä, jotta Hyrsylän Mutkan toiminta on saatu pidettyä käynnissä.

– Niillä on selvitty tähän asti. Nyt olemme aloittaneet hiljalleen toiminnan pienillä asiakasryhmillä. Tiedän, että ensi kesänä ihmiset tulevat, mutta kysymys kuuluu, pystymmekö tekemään minun voimillani kaksinkertaisen tuloksen ensi vuonna, jotta saamme tämän vuoden menetykset paikattua.

Korona on perunut myös lähes kaikki Samulinin omat esiintymiskeikat.

– Osa on siirretty niinkin pitkälle kuin ensi vuoden lokakuulle. Sinne asti täytyy pärjätä. Ei tässä voi seinille hyppiä.

Samulin kertoo olleensa koronakaranteenissa koko kevään ja alkukesän, yhteensä neljä kuukautta.

– Nyt olen tullut Hyrsylään, otan samalla sen riskin että en ole itse karanteenissa.

– Olen selvinnyt kaiken maailman jutuista yrittäjäurani aikana, mukaan lukien 90-luvun lamasta. Tällainen piti vielä tulla 93-vuotiaana.

Kuva: Jaana Tihtonen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi