Hautaustoimistoyrittäjät
Hautaustoimisto Aavan tuoreet yrittäjät pitävät vahvuutenaan ihmisten kohtaamista.
20.7.2022 klo 11:39
Uutinen

Äiti ihmetteli, kun 10-vuotias tyttö kertoi haaveammatistaan – Viikko sitten Laura Andersson avasi miehensä kanssa hautaustoimiston

Laura Andersson vaihtoi miehensä Antti Lindstedtin kanssa finanssialan työt hautaustoimiston yrittäjyyteen.

Hautaustoimiston yrittäjyys ei välttämättä ole lasten yleisimpiä toiveammatteja. Salolainen Laura Andersson muistaa ilmoittaneensa asian vanhemmilleen jo pikkutyttönä.

– Äiti kyllä kovasti ihmetteli, Andersson kertoo nyt.

Sittemmin työura vei naisen finanssialalle, mutta hautaustoimistohaave eli edelleen. Tämän vuoden toukokuussa hän perusti miehensä Antti Lindstedtin kanssa alan yrityksen Salon Perniöön. Pariskunnan yrityksestä on kertonut muun muassa Salon Seudun Sanomat.

Lindstedt työskenteli niin ikään esimiestehtävissä finanssialalla Nordeassa ja OP:ssa, kunnes 3,5 vuotta sitten hän päätti siirtyä finanssialalta viljelemään päätoimisesti sukutilaansa.

– Viimeisimmässä työpaikassani vastuualueenani oli pankin yritysasiakasliiketoiminta, lakipalvelut ja varainhoito. Työnkuvani muuttui vuosien saatossa niin, että mukaan tuli paljon finanssialan raportointia, riskienhallintaa ja valvontaa. Papereiden pyörittely ei tuntunut omalta, koska haluan tehdä enemmän töitä asiakkaiden parissa, Lindstedt kertoo.

“Aloin miettiä, mitä muuta voisin elämälläni tehdä.”

Laura Andersson

Lopetettuaan työt pankissa Lindstedt kilpailutti yritysten pankkipalveluita ja otti vastaan muutaman hallituspaikan Salon alueen yrityksistä. Hautauspalveluyrityksen perustaminen muuttui todeksi, kun Laura Andersson lopetti niin ikään työnsä pankkialalla. Hän oli aloittanut OP:n varainhoidon parissa vuonna 2006, mutta siirtyi pian saman pankkikonsernin palvelukseen Salon seudulle.

– Ehdin olla saman työnantajan palveluksessa 15 vuotta. Tuon ajan kuluessa työnkuvani ehti muuttua moneen kertaan ja työ sen puolesta oli vaihtelevaa ja mielekästä. Halusin kuitenkin vaihtaa alaa, koska oma työni alkoi enemmän ja enemmän pitää sisällään esimiesvalvontaa ja raportointia milloin mistäkin asiasta. Paperisota Finanssivalvonnalle lisääntyi merkittävästi. Aloin miettiä, mitä muuta voisin elämälläni tehdä.

Taustalla innostus perunkirjoituksiin

Pitkällisen suunnittelun, laskelmien ja selvitystyön jälkeen Anderssonin ja Lindstedtin Hautaustoimisto Aava vietti avajaisiaan viikko sitten. Yrityksen perustamisen taustalla oli kaksikon mukaan ennen kaikkea molempien ammattitaito ihmisten kohtaamisessa.

– Viime vuosien aikana olen tehnyt paljon perunkirjoituksia, edunvalvontavaltakirjoja, testamentteja ja muita lainopillisia toimeksiantoja. Olen huomannut pitäväni etenkin perunkirjoitusten laatimisesta.

Yrityksen perustaminen pelkästään peruskirjoituspalvelua varten ei olisi ollut järkevää, koska usein kuolinpesän raha-asiat hoidetaan pankissa ja perunkirjoitus samassa yhteydessä.

– Ajattelimme, että kun perustamme hautaustoimiston, pystyisimme lisäämään palveluvalikoimaan ne osa-alueet, joista tykkäsin myös pankkimaailmassa. Samalla toteutan haaveeni hautaustoimistosta, Andersson perustelee.

Yritystoimintaa varten löytyi vuokratila Perniön keskustasta. Valinnanvaraa oli vähän ja tila oli Anderssonin mukaan käytännössä ainoa, joka oli tarjolla ja joka soveltui kyseiseen toimintaan.

– Halusimme tilan, jossa on riittävästi neliöitä arkkujen ja uurnien esittelyä varten. Myös varastotilaa täytyy olla, koska etenkin arkut täytyy säilyttää lämpimässä ja kuivassa tilassa. Lisäksi kriteerinä oli erillinen toimistotila, jonka pystyy erottamaan täysin erilleen esittelytilasta. Toimin Salon alueella julkisena kaupanvahvistajana. En halua, että arkut ja uurnat näkyvät toimistossani esimerkiksi juuri kaupanvahvistusten, testamenttien ja perunkirjoitusten yhteydessä.

Hautaustoimistoala on kokenut viime vuosina murroksen. Moni toimisto ei tarjoa enää lainkaan fyysistä kivijalkatilaa, vaan toimintaa pyöritetään kotikäynneillä. Osa yrityksistä tarjoaa palvelua vain verkossa.

Ei aikaisempaa kokemusta alalta

Vaikka yritystoiminta on päässyt vasta käyntiin eikä varsinaiseen markkinointiin ole vielä ehditty satsata, Andersson ja Lindstedt vaikuttavat tyytyväisiltä.

– Nyt kun ajattelee, hautaustoimiston pyörittämisessä on paljon samaa kuin parhaimmillaan pankkimaailmassa. Molemmissa pitää kohdata asiakas hyvin ja olla luottamuksen arvoinen. Meidän etunamme on, että olemme tavanneet asiakkaita heidän ollessaan hyvin vaikeissa elämäntilanteissa.

Kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta alalta. Apuna on ollut tuttava, joka on äskettäin lopettanut saman alan yrityksensä.

– Puhelin on soinut jo. Jännityksellä odotamme, mitä kaikkea tulevaisuus tuo eteemme, kaksikko kertoo.

Pauli Reinikainen