uroslive_pressi_aku_syrja
30.10.2021 klo 23:44
Uutinen

Akun Tehdas – Aina paikalla

Aurinkokuja yhdeksän on tavoitteena. Siellä on Akun Tehdas. Oudompi kulkija laittaa navigaattoriinsa Tampere, mutta nipin napin Ylöjärven puolella ollaan. Nurmikot ennen tehdasta ovat vielä vihreitä, puut odottavat keltaisina ensi kevättä. Lämpimän yösateen jäljiltä ilma on lempeä. Tehtaan pihalla on kuitenkin arki jo aamupäivällä; autoja seisoo eri puolilla pihaa parikymmentä. Kuorma-autoon lastataan ison varaston ovella äänilaitteita. Asfaltin reunassa seisoo yksinäinen taksikyltti – joku humoristi on ollut asialla. Kyltti kertoo tulijalle, että massiivinen tehdasrakennus ei ole tiukkapipojen talo, vaikka ahkeruutta ja asiantuntemusta löytyy muillekin jaettavaksi. Ja niitä tästä talosta jaetaankin.

Monessa mukana

Akun Tehdas on kasvanut Ylöjärven Takamaan maatalousmaisemassa itäneestä siemenestä johtavaksi viihdelaitokseksi kotikuntansa ja Tampereen rajalle.

–Ensin oltiin autotallissa, nauraa toimitusjohtaja Aku Syrjä. Sitten rakennettiin toinen autotalli. Sekin täyttyi soittolaitteista. Auton kohtalona oli kestää ulkona pyryt, sateet ja pakkaset. Jo noihin aikoihin Popeda ja  kiersivät soittopaikkoja Eppu Normaalin soittokamat keikkabussissaan.

Eipä ihme, että jostakin pulpahti ajatus paikasta ”jossa on kaikki”. Monen mielestä asia olisi pitänyt heti haudata, mutta ajatuksesta pidettiin kiinni. Tontti löytyi sopivalta paikalta, ja vuonna 2003 avattiin kuin avattiinkin upouusi Akun Tehdas kaikilla mausteilla.

 Jo parinkymmenen vuoden ajan tämä viihteen keskus on ollut dinosaurus Suomessa. Aivan vastaavaa kisaajaa ei taida helposti löytyä. Suureen taloon on majoittunut kymmenkunta yritystä, Aurinkokuja 9 tuo leipää lähes viidellekymmenelle ammattilaiselle, ja rekrytointi tapahtuu niin, että osaaja rekrytoi osaajia.

– Eihän me muuten pärjätä. Ammattilaisia tarvitaan, Aku sanoo. Talossa, ”jossa on kaikki”.

uros_live_pressi_eput_martti_ja_aku
KUVASSA TAITEILIJA ja toimitusjohtaja. Sen, kumpi on kumpi, saa jokainen päätellä itse. Kuva: Ville Kulmala

Katsoitko telkkaria?

Oliko televisiosi auki viime sunnuntai-iltana? Odotitko ohjelmaa ”Tanssii tähtien kanssa”? Vappu ja Mikko pyrähtivät estradille: -Tänä iltana tannerta tömisyttävä Sami Pitkämön orkesteri solisteinaan Johanna Försti ja Antti Koivula, juontaa Mikko. Pöydän takana istuvat tuomarit ja ensimmäiset tahdit kajahtavat. Äänistä, jotka täyttävät olohuoneesi ja ohjelmatoiveesi, vastasi aikanaan Akun Tehdas.

Ehkä pidät tapanasi ennen kello viiden uutisia katsoa joskus, mitä tapahtuu Tampereen seudulla filmatussa ”Uusi Päivä” – sarjassa. Mitä touhuavat Aimo Räsänen Otso Karhun roolissa tai Anu Niemi Minna Alajokena. Studiokuvaukset on tehty – mitenkäpä muuten kuin Akun tehtaan avustamana.

– Tampereella erilaiset tuotannot osoittavat hiukan virkistymisen merkkejä, Aku pohtii. Mediapoliksessa tehdään lauantai-iltaisin suorana tulevaa ”Elämäni biisiä”, ääni- ja valo-osaajat ovat meiltä ja muutenkin talossa on paljon meidän yrityksemme väkeä erilaisissa hommissa. Mm. lastenohjelmia hallitaan edelleen Tohloppijärven takaa. Niissäkin Akun Tehdas on mukana lapsia viihdyttämässä omalla ammattitaidollaan.

Tehtaan suojissa majailee myös siellä pisimpään ollut yrityskollega, Tuotantoyhtiö Legenda Oy, jonka kaksi takamaalaista serkusta perusti kauan sitten. Nyt yhtiö tekee televisio- ja filmihommia, yritysvideoita, mainoksia jne. Suurempia ponnistuksia ovat olleet mm. HäräntappoaseenKansan vihollisen ja Herra Heinämäen kuvaukset.

Juuri nyt on menossa jälleen jotakin, josta me kaikki saamme nauttia ensi syksynä: pian 25 vuotta ilmestyneen Seppo Jokisen kirjasarjaan perustuva Komisario Koskinen – tv-sarjan kuvaukset. Rikoksia ratkomassa tulemme näkemään mm. viimeisen Tuntemattoman sotilaan Rokkaa esittäneen Eero Ahon ja laulaja-näyttelijä Maria Ylipään.

– Tampereen seudulla on nykyisin selvästi enemmän filmituotantoa kuin aikaisemmin, Aku toteaa. –Se johtuu osaltaan ison veljen tuesta. Jo Anna-Kaisa Ikosen pormestariajoista saakka Tampere on jakanut elokuvan tekijöille kymmenen – viidentoista prosentin tukea.

uroslive_pressi_eput
EPPU NORMAALI on tulevan areenan ensimmäinen esiintyjä. Piti kirjoittaman areenan nimikin, mutta tässä vaiheessa kohua sitä ei rohkene käyttää. Kuvat ovat lehdistötilaisuudesta, joka oli vähemmän yllättäen melko suosittu. Kuva: Ville Kulmala

Referenssejä riittää

Jos Akun tehtaan pitäisi tehdä CV, tulisi siitä melkoinen kirja. Eppu Normaalin suosion soittolavoilla tietävät kaikki. Lainehtivat yleisömassat ovat tuttuja soittipa yhtye sitten Pöheikön pölläyksessä, virastotalon katolla tai festarilavalla. Akun tehdas on hoidellut yhden jos toisenkin supisuomalaisen tapahtuman yhä parempaan vauhtiin ammattitaidollaan. Pori JazzissaRuisrockissaProvinssirockissaSuomiPopissa jne. Tehdas on toimittanut ja hoidellut esiintymislavat, äänentoiston, mikrofonit, miksauspöydät, valot, screenit ja muut. Järjestäjä on ollut tyytyväinen ja yleisö saanut kokemuksia vanhuuden keinutuolimuistoihin.

Jos paperille pantaisiin kaikki, missä Akun Tehdas on ollut mukana, ei ihan ohut vihko riittäisi. Tammerkosken Sillalla, Helsingin juhlaviikoilla, Tangomarkkinoilla, Himoksen juhannuksessa ja kymmenissä muissa tapahtumissa Tehtaan ammattilaiset ovat taikoneet yleisön hyvälle mielelle.

Asia erikseen ovat vielä yksittäiset tapahtumat, suuret areena- ja stadionkeikat kaikkine Pate MustajärvineenVesku Loireineen ja Cheekeineen. Jopa Kansallisbaletin kesäkiertue on ansioluettelossa puhumattakaan teattereista ja sotilasparaateista.

– Puolustusvoimienkin kanssa teemme jatkuvasti yhteistyötä, kertoo Aku Syrjä. Samoin Suomen Evankelis-luterilaisen kirkon kumppanina.

Tulevaisuuskin on työntäyteinen

Lehdissä on ollut uutisia Akun tehtaan uusista työsopimuksista. Niitten perusteella taitaa olla tiedossa kiireitä?

– No on todella, paljon tehdään ja on tehty, mutta lisää työtä on tulossa, kertoo Aku. –Tampere-talon kanssa teimme sopimuksen syyskuun alussa. Kaikki ääni- ja valaistustekniikka, kalusto ja henkilöstö siirtyi meille. Kun paljon puhuttu areena valmistuu, Akun Tehdas on sielläkin mukana kaikin voimin ja kaikissa tilaisuuksissa.

– Esimerkiksi jokaisessa jääkiekkomatsissa meiltä on mukana 5-7 miestä tai naista. Hoidamme kaiken mikä kuuluu ja näkyy koko läsnäolevalle massalle.

– Korona vei meiltä paljon, niin liikevaihtoa kuin tulostakin, mutta nyt, kun yhteiskuntaa on avattu ja olemme kuulleet liki päivittäin rajoitusten purkamisista, ovat erilaiset tilaisuudet vähitellen alkaneet. Ihmiset haluavat taas katsoa elokuvia, kuunnella elävää musiikkia ja kokoontua yhteen.

 – On kuin suuri pato alkaisi murtua, Aku vertaa. – Tosin, TV-puolihan on ollut käynnissä koko ajan. Akun tehtaan juhlatilakin on jo melko lailla varattu. On pikkujouluja ja muita tilaisuuksia, Aku myhäilee.

Käyvätkö Eput edelleen keikoilla vain harvakseltaan? – No, onhan niitä nyt sentään jonkun verran ollut, ja marraskuussa meillä on vallan harvinainen tapahtuma: menemme soittamaan laivalle, Aku naureskelee.

– Jotakin uutta meille, olimme kuitenkin jo aikaisemmin luvanneet, mutta korona siirsi menoa aina vain. Nyt se tapahtuu.

Kunhan varustamo osaisi varoa. Laivan kantavuuden olisi syytä olla melkoinen; matkustajista ei taatusti ole puutetta.

Teksti: Juhani Vahtokari

Kuvat: Juhani Vahtokari ja Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 19.10.2021