13.2.2024 klo 09:00
Uutinen

Alakulo vallalla Vantaalla

Vantaalaiset yritykset kokevat omat suhdannenäkymänsä koko maan tavoin negatiivisiksi. Näkymät ovat vielä selvästi heikommat kuin koko maassa ja lähialueilla. Saldoluku on Vantaalla – 20, kun se koko maassa on -14.

Odotukset liikevaihdon kehityksestä ylittävät sen sijaan valtakunnallisen tason. Iloita siitäkään ei paljon voi, sillä kannattavuuden arvioidaan kehittyvän koko maan keskiarvoa heikommin. Kannattavuuden saldoluku Vantaalla on – 13.

Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri pitää tilannetta murheellisena. ”Odotukset olivat jo syksyllä pessimistisiä ja tilanne on valitettavan heikko. Yhtään ei auta, että työllistämisenkin suhteen Vantaalla arviot ovat maan keskiarvoa heikommat”, Mänttäri toteaa.

Vantaalaiset yritykset ovat joutuneet kärsimään kohtuuttomasti, ehkä eniten koronasta sekä Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Vantaan elinkeinorakenne osaltaan voimistaa suhdanteen kielteisiä vaikutuksia.

”Jos positiivista hakee, niin nousun alkaessa Vantaalla on valmius päästä nopeasti liikkeelle”, Mänttäri tiivistää.

Rahoituksen saatavuus kiristynyt

Yli kolmasosalla vantaalaisista yrityksistä on ollut rahoitustarpeita viimeisen vuoden aikana. Vantaalla rahoituksen saatavuus on valtakunnallista tasoa kireämpää: jopa 14 prosenttia alueen yrityksistä ei ole hakenut tai saanut rahoitusta, vaikka sille olisi ollut tarvetta. Tärkeimmiksi syiksi mainitaan erityisesti kireät vakuusvaatimukset ja rahan korkea hinta.

Vantaalaisyritysten investointiaikeet ovat valtakunnallista tasoa laimeampia. Siitä huolimatta 11 prosenttia alueen yrityksistä arvioi tarvitsevansa rahoitusta erityisesti vihreän siirtymän hankkeisiin vuoden 2024 aikana.

”Investoinnit on tärkeää kääntää kasvuun. Kireässä vakuustilanteessa Finnveran rooli takaajana voi ratkaista rahoitustarpeen järjestymisen. Kannustamme alueen yrityksiä myös investoimaan vihreään siirtymään digitalisaatio- ja ympäristölainojemme avulla”, kertoo Finnveran Etelä-Suomen aluejohtaja Anna Karppinen.

Vantaan Yrittäjät on vantaalaisten pk-yritysten edunvalvontajärjestö. Vantaan Yrittäjät toimii asiantuntijana ja vaikuttajana parantaen pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä. Yhdistyksessä on jäseniä lähes 1700.

Lisätietoja

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi
p. 0400 557411

Anna Karppinen
aluejohtaja
Finnvera Oyj
anna.karppinen@finnvera.fi
p. 029 460 2671

Pk-barometri kevät 2024 aluekalvot Vantaa
Pk-barometri_kevät_2024_raportti_Vantaa