Alkon alkoholiton kioski on kirvoittanut ajatuksen, pitäisikö monopoliasemasta luopua.
8.6.2022 klo 16:30
Uutinen

Alko jalkautuu monopolistaan kioskiyrittäjien toimialueelle – SY:n Jaskari: ”Tervetuloa markkinoille toimimaan”

Tieto Alkon lanseeraamasta alkoholittomia juomia myyvästä kioskista on kerännyt vihaisia kommentteja, sillä monopoliasemassa toimiva Alko tulee kioskien ja kauppiaiden toimialueelle.

Alko kertoi tänään lanseeraavansa alkoholittomia juomia myyvän kioskin, joka aloittaa Turusta ja kiertää ympäri Suomea kesän mittaan muun muassa Tampereelta, Helsingistä, Tahkolta ja Oulusta.

Tieto on kerännyt vihaisia kommentteja, sillä monopoliasemassa toimiva Alko tulee kioskien ja kauppiaiden toimialueelle.

– Se, että monopoliasemassa lähtee markkinoille toimimaan on tietynlaista markkinahäiriköintiä. Monopoli saa automaattisesti tuloja, elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä toteaa.

Alko perustelee alkoholitonta kioskiaan kysynnällä.

– Alkoholittomien myynti Alkossa on nelinkertaistunut vuodesta 2012 ja viime vuonna myimme alkoholittomia lähes 17 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström kertoo tiedotteessa.

Jaskarin mielestä perustelut ovat ymmärrettävät, mutta Alko voisi myös luopua monopoliasemastaan.

– Tervetuloa markkinoille toimimaan! Alkolla on tällä hetkellä kahdensuuntainen ja ristiriitainen tehtävä. Toisaalta myydä viinaa ja toisaalta valistaa sen vaaroista. Valtion verotulojen kannalta ei ole merkitystä, vaikka Alko luopuisi monopoliasemasta. Jos se lähtee alkoholittomien juomien kisaan omalla kioskillaan, vastineeksi monopoliasemasta on hyvä luopua. Ennakoiko tämä monopoliasemasta luopumista ja siirtymistä osaksi markkinataloutta, Jaskari kysyy.

Elina Hakola