3.10.2018 klo 14:57
Uutinen

Alkuvaiheen kasvuyrityksiä tulisi kannustaa verotuksella

Alkuvaiheen kasvuyrityksiä tulisi kannustaa veromallilla, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen. Verotuskeinot ovat yksi osa juuri julkistettua yrittäjyysstrategiaa.

Kuismasen mielestä ehdotus alkuvaiheen kasvuyritysten osakekannustinmallista on selvittämisen arvoinen. Veromallissa saanto verotetaan pääomatulona vasta siinä vaiheessa, kun saadut tai alihintaan ostetut osakkeet myydään.

– Tämä olisi hyödyllistä esimerkiksi nopeasti kasvavissa teknologiayrityksissä, joissa henkilökuntaa halutaan sitouttaa ja palkita. Yrityksellä ei välttämättä ole kuitenkaan ehtinyt muodostua varallisuutta, että palkitseminen voitaisiin maksaa käteisenä.

Hallituksessa on Kuismasen mukaan käynnistymässä samansuuntainen valmistelu. Mahdollisessa jatkovalmistelussa otettaisiin huomioon Ruotsin vastaavanlaisesta veromallista käytettävissä olevat tiedot ja kokemukset.

Oikeustieteen lisensiaatti Jussi Järventauksen ja yrittäjä Henrietta Kekäläisen ehdotus yrittäjyyden edistämisen strategiseksi toimenpideohjelmaksi vuosille 2018–2028 julkistettiin keskiviikkona.

Selvityshenkilöt toteavat, että yrittäjien verotuksen kehittämisessä tulisi korostaa riskin ottamisen ja yritysten kasvattamisen tärkeyttä.

– Selvityshenkilöiden näkemykset siitä, että yrityksissä yrittäjä ja muut omistajat tarkastelevat yhtiön ja osingon verotusta kokonaisuutena, on tervetullutta. Yrittäjälle ei ole verovapaita osinkoja, Kuismanen korostaa.

Selvityksen mukaan verotuksen tulisi kannustaa osaamisintensiivisiä ja aloittavia yrittäjiä, joilla on niukat nettovarat.

– Muuttuvassa taloudessa on yhä vähemmän yrittäjyyttä, joka perustuu fyysiseen pääomaan. Valitettavan usein tämä jää ilman huomiota, Kuismanen lisää.

Strategiassa ehdotetaan myös myöhennettyä progressiivista yhtiöverotusta.

– On hyvä, että on tuotu erilaisia ehdotuksia pöydälle. Täytyy selvittää, ovatko ne sovellettavissa suomalaiseen verojärjestelmään.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images