20.12.2021 klo 11:05
Uutinen

Aluevaaleista kannattaisi kiinnostua, sillä monien yritysten ja yrittäjien työt eivät välttämättä jatku

Pirkanmaan Yrittäjien Vaikuttajavaliokunta kantaa huolta tulevista aluevaaleista. Jo reilun kuukauden päästä järjestettävät vaalit eivät tunnu juuri kiinnostavan kansaa. Se huolestuttaa sillä etenkin nyt uusia toimintamallien perusteita luotaessa nämä vaalit ovat yrittäjille jopa kuntavaaleja tärkeämmät, muistuttaa Pirkanmaan Yrittäjien vaikuttajavaliokunta.

Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä katsomaan kuinka käy, sillä uuden aluevaltuuston tekemillä päätöksillä on vaikutuksia pitkäksi ajaksi ja huonosti aloitettua ei pysty ainakaan nopeasti korjaamaan, valiokunta kirjoittaa. 

Se on jäänyt julkisessa keskustelussa turhan vähälle huomiolle, että hyvinvointialueessa  ei ole kyse vain terveydenhuollosta ja lääkäreistä. Heidät kyllä on  huomattu, mutta paljon muuta on myös jäänyt huomaamatta. Hyvinvointialueen  asioita valmisteltaessa on kyse valtavan monen ihmisen elinkeinosta  myös sen varsinaisen terveydenhuoltosektorin ulkopuolella. Alkaen jo ihan  siitä, että jopa se sote-sanan toinen puolikas eli sosiaalipalvelut tuntuu helposti  jäävän terveydenhuollon jalkoihin. Puhumattakaan sitten muista toimialoista.  Toimiva hyvinvointialue tarvitsee myös kiinteistöhuolto- ja puhtaanapitopalveluita,  kuljetus- ja ateriapalveluita sekä muita tukitehtäviä. Tulevan Pirkanmaan  sote-alueen hankinnoissa puhutaan sadoista miljoonista euroista,  jotka taas ovat elinehto monille yrityksille. Vaikutus ulottuu näiden yritysten  kautta kirjaimellisesti tuhansiin yrittäjiin sekä vielä isompaan määrään heidän  työntekijöitään. Tällä hetkellä fakta on, että yrittäjien ja yritysten työt eivät välttämättä  jatku, mutta julkisen sektorin sote-henkilöstön työ jatkuu kuitenkin. 

Rakennuksen toimivuuden kannalta alkuvaiheessa tehtävä perustusten valaminen  on kriittinen työvaihe. Juuri tässä vaiheessa ollaan nyt sote-alueen osalta.  Vaikuttajavaliokunta näkee isoja riskejä siinä, jos nykytilanteessa lähdetään  perustamaan uusia julkisomisteisia yhtiöitä tai suositaan jo olemassa olevia yhtiöitä,  joiden fokus on fiksujen osiin jaettujen hankintojen sijaan megaluokan  kilpailutuksissa tai hankinnoissa omilta inhouse-yhtiöiltä. Siihenkin murrosvaihe  tarjoaa pahimmassa tapauksessa aivan oikean mahdollisuuden. Siis siihen,  että pienemmän kokoluokan yrityksille, yrittäjille ja heidän henkilöstölleen  ei tarjota aitoja mahdollisuuksia tarjota tuotteita ja palveluita hyvinvointialueelle. 

Summat ovat todella huomattavia , sillä Pirkanmaalle syntyvän ja kokoluokaltaan  Suomen suurimman sote-alueen budjetti on noin kaksi miljardia euroa.  Tammikuussa käytävissä vaaleissa ratkaistaan, ketkä ja miten tätä pottia käytetään.  Valittavien aluevaltuutettujen vastuulla on koko hyvinvointialueen järjestelmän  käyttöönotto ja siinä tarvitaan yrittäjäosaamista ja näkemystä. Hyvinvointialueen  palvelustrategiassa linjataan muun muassa ensimmäisten vuosien  hankinnat. Yrittäjiä olisi hyvä kuunnella niin palvelustrategioiden valmistelun,  toteutuksen kuin seurannankin vaiheissa ja paras keino tähän on se, että heitä saadaan myös valittujen aluevaltuutettujen joukkoon.

Yrittäjien äänen pitää siis kuulua uudessa aluevaltuustossa tai muuten se helposti jää pysyvästi kuulumatta. Silloin häviäisivät kaikki, sillä palveluiden tehokkuuden kannalta yksityisten toimijoiden mukanaolo on välttämätöntä. Esimerkiksi akuuttia osaajapulaa ja hoitotakuuta ei yksinkertaisesti ole mahdollista ratkaista ilman yrityksiä. Ei ole kansalaisten etu, että ideologiat tappelevat, vaan vain sillä on väliä, että käytössä ovat parhaat mahdolliset palvelut. Siinä voitamme me kaikki.   

Tekstin ovat kirjoittanut Pirkanmaan Yrittäjien Vaikuttajavaliokunta eli

  • Jari  Haapaniemi (pj)
  • Martti Ahola
  • Ari Arvela
  • Mauri Loukiala
  • Anu Meuronen
  • Miia Rajala
  • Esko Raskila
  • Jouni Tamski
  • Ville Tirkkonen
  • Maria Virtanen  (siht.).

Vaikuttajavaliokunta on Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen asiantuntijaelin,  jonka tehtävänä on tuottaa sisältöjä ja rakentaa keinoja alueellisen  ja paikallisen vaikuttamisen työn tueksi.    Pirkanmaan Yrittäjien Vaikuttajavaliokunta kantaa huolta tulevista  aluevaaleista. Jo reilun kuukauden päästä järjestettävät  vaalit eivät tunnu juuri kiinnostavan kansaa. Se huolestuttaa,  sillä etenkin nyt uusia toimintamallien perusteita luotaessa  nämä vaalit ovat yrittäjille jopa kuntavaaleja tärkeämmät,  muistuttaa Pirkanmaan Yrittäjien vaikuttajavaliokunta. 

P.S. Laita jo kalenteriin: 11.1. klo 16 -17.30
Pirkanmaan Yrittäjien aluevaaliwebinaari