4.10.2023 klo 13:32
Uutinen

Alv-huojennus poistumassa – SY:n asiantuntija KL:ssä: ”Piirissä erityisen paljon palvelualan yksinyrittäjiä”

Varsinkin pienyrittäjillä on suuri huoli valmisteilla olevasta muutoksesta.

Valtiovarainministeriö valmistelee esitystä arvonlisäverolain muutoksesta. Valmistelu johtuu EU:n pienyritysdirektiivistä. Asian nosti nyt esille Kauppalehti.

Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut vastaantulo yrittäjille ja yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden 12 kuukauden tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Huojennus poistuu 2025 alusta EU-direktiivin takia, eikä hallitus ole nostamassa vähäisen toiminnan alarajaa 15 000 eurosta.

Vähäisen toiminnan alaraja tarkoittaa sitä, että jos yrityksen liikevaihto on enintään 15 000 euroa, yritys saa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin. Jos liikevaihto on ollut yli 15 000 euroa mutta alle 30 000 euroa, yritys on saanut huojennuksena osan arvonlisäverosta takaisin, ja tämä jälkimmäinen huojennus on siis poistumassa EU-direktiivin takia.

Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi jo kesäkuussa Yrittäjämedioille muutoksen vaikutuksia.

– Muutos koskee lähes 40 000 yrittäjää ja kiristää pienituloisimpien yritysten verotaakkaa, Brotherus totesi tuolloin.

− Muutos vaikeuttaa pienimpien yritysten toimintaa, vie kasvun kannusteita ja lisää kynnystä yritystoiminnan aloittamiseen tai osa-aikaiseen yrittämiseen, Brotherus jatkoi.

Suomen Yrittäjät esittääkin vähäisen toiminnan alarajan nostoa 15 000 eurosta 30 000 euroon. SY:n mukaan muutos helpottaisi hallinnollista taakkaa paitsi yrityksissä myös verohallinnossa.

– Olemme arvioineet, että se on tarkoituksenmukainen raja, joka kannustaisi yritysten perustamiseen ja kasvuun. Kovin korkeaksi rajaa ei voida nostaa, koska se voisi johtaa kilpailuvääristymiin, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoi keskiviikkona Kauppalehdessä.

– Huojennuksen piirissä on erityisen paljon palvelualan yksinyrittäjiä, ja se koskettaa suoraan heidän tulonmuodostustaan, joka voi olla niukkaa jo valmiiksi. Erityisesti koronan jälkeen tämä herättää huolta, Kurki jatkoi KL:lle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus