18.4.2018 klo 13:14
Uutinen

ALV-palautukset taas myöhässä – Jopa 2 kuukauden myöhästymisiä

Arvonlisäveron ilmoitusten käsittely on ruuhkautunut Verohallinnossa, eikä viranomainen pysty maksamaan kaikkia alv-palautuksissa ajoissa.

Kauppalehden haastatteleman Verohallinnon valvontapäällikkö Sanna Esterisen mukaan viive saattaa olla pahimmillaan kaksi kuukautta. Viivästymisiä on sekä yritys- että henkilöveroasiakkaiden alv-palautuksissa. Tällä hetkellä käsittelyssä on 3000 yrityksen alv-palautushakemus. Viivästys ei kosketa kuitenkaan kaikkia näitä.

Verottaja tiedotti arvonlisäveropalautusten käsittelyn ruuhkautumisesta 26. maaliskuuta. Verohallinto selvittää ennen arvonlisäveropalautuksen maksamista asiakkaan oikeuden saada palautus. Tämän vuoksi lisäselvityspyyntöjä tehdään. Tapaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä Verohallinnossa. Tiedotteen mukaan käsittelyaika vaihtelee normaalisti yhdestä viikosta kolmeen viikkoon.

Lisäselvityspyynnöt hidastavat käsittelyä

Suomen Yrittäjien veroasiantuntijan Laura Kurjen mukaan alv-palautukset sujuvat normaalisti jouhevasti.

– Toisaalta on myös ymmärrettävää, että alv-palautuksista esitetään selvityspyyntöjä, koska palautusten maksamiseen liittyy valvonnallisia tarpeita.

– Tietooni on tullut yksittäinen tapaus, jossa palautus oli kaksi kuukautta myöhässä. Tästä asiasta oli pyydetty kaksi kertaa lisäselvitystä. Kyseessä oli investoinnista johtuva iso parin kymmenen tuhannen euron palautus.

Taloushallintoliiton veroasiantuntija Markku Ojala kertoo Kauppalehdessä, että jotkut yritykset ovat joutuneet odottamaan rahojaan puolitoista kuukautta, vaikka lisäselvityksiä ei ole pyydetty.

”Viivästys saattaa heikentää yrityksen maksuvalmiutta”

Yritykselle voi seurata alv-palautusten myöhästymisestä maksuvalmiusongelmia, jos se joutuu odottamaan isoa palautusta pitkään.

– Jos yrittäjä on laskenut keskimääräisen 1–3 viikon palautusajan varaan, niin viivästys saattaa heikentää yrityksen maksuvalmiutta pahastikin, Kurki toteaa.

Laura Kurjen mukaan olisi toivottavaa, että jos Verohallinnossa on ennakolta tiedossa vuosi-ilmoittajista johtuva ruuhka helmikuussa, niin verottaja varautuisi tarvittavin resurssein.

– Nämä myöhästymiset ovat harmillisia. Siitä pitäisi päästä eroon, että selvityspyynnöissä samoja asioita kysytään kahteen kertaan, koska tällaisiakin yksittäistapauksia on tullut vastaan.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita