10.3.2017 klo 14:01
Uutinen

Älylasien valmistaja nousi maailman startup-yritysten listalle – Laajentaa Suomessa

Spin-off -yritys Dispelix Oy on noussut 50 lupaavimman startupin joukkoon ainoana suomalaisyrityksenä. Yritys valmistaa uuden sukupolven virtuaalinäyttöjä, esimerkiksi älylaseihin.

Yhdysvaltalainen data-analyysiyhtiö Quid listasi 50 lupaavinta startup-yritystä. Top 50 muodostettiin 50 000 startupin joukosta tekoälyn avustamana. Listauksen julkaisi Bloomberg.

Espoossa ja Oulussa toimivan Dispelixin virtuaalinäytöt tuovat visuaalisen informaation suoraan teräväpiirtokuvana käyttäjän näkökenttään osaksi jopa tavallisten silmälasien linssiä.

Dispelixin mukaan tämä mahdollistaa sen, että älylasit voivat korvata jopa älypuhelimen tai tabletin säilyttäen samalla näkymän ympäröivään maailmaan. Kuluttajan ulottuvilla nykyisiin älylaseihinkin integroitava tuote on arviolta vuoden kuluessa.

Tekes myönsi viime vuonna Dispelix Oy:lle 840 000 euroa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen piiriin kuuluvaa lainaa. Vuoden 2016 huhtikuussa yritys tiedotti saaneensa 1,7 miljoonan euron rahoituksen Lifeline Ventures -pääomasijoitusyhtiöltä ja VTT Ventures Oy:ltä.

Yritys työllistää tällä hetkellä kymmenen työntekijää, mutta Tekniikka & talous –media kertoo, että yrityksen työntekijämäärä kasvaa tänä vuonna kahteenkymmeneen. Uutisen mukaan Dispelix laajenee todennäköisesti Joensuuhun fotoniikan osaajien perässä.

Vain yhden millimetrin paksuisia

Yrityksen teknologia perustuu VTT:llä kehitettyyn valojohdeoptiikkaan, jonka ansiosta näytöt voidaan valmistaa kevyiksi ja ohuiksi, vain yhden millimetrin paksuisiksi elementeiksi joko lasille tai muoville.

Dispelixin mukaan näyttöelementti on vapaasti muotoiltavissa ja sopii massavalmistukseen. Kyseessä on lisätyn todellisuuden Augmented Reality -optiikka.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi