– Minulla on suuri rakkaus järjestystä kohtaan, ammattijärjestäjä Iri Matintalo sanoo. Kuva: Iri Matintalo
15.4.2024 klo 10:46
Uutinen

Ammattijärjestäjä Iri Matintalo syttyy kaaoksesta – ”Eräs himohamstraaja on vakioasiakkaani”

Kun Iri Matintalo näkee sotkuisen kohteen, hänen sormensa alkavat syyhytä päästä järjestämään kaikki tavarat paikoilleen.

”Vähemmän kaaosta, enemmän tilaa elämälle”, lukee Iri Matintalon yrityksen nettisivuilla.

Hän perusti viime syyskuussa omaa nimeään kantavan yrityksen, joka auttaa ihmisiä saamaan kotinsa järjestykseen.

Matintalon yrityksestä kertoi ensin Uusimaa.

– Minulla on suuri rakkaus järjestystä kohtaan. Kun näen epäjärjestystä ja kaaosta, sormeni alkavat syyhytä ja minun tekee mieli pistää hösseliksi. Sytyn siitä, kun joku tuskailee tavaran kanssa ja pääsen auttamaan, Matintalo kertoo Yrittajat.fille.

Iri Matintalo sai vuonna 2011 ensimmäisen ahaa-elämyksen siitä, että järjestäminen voisi olla hänen intohimonsa. Hän oli kesätöissä toimistoassistenttina TV5 Finlandilla, jossa häntä pyydettiin järjestämään varasto.

– Kun avasin kellarissa varaston oven, siellä oli lattiasta kattoon järjetön kaaos. Tilasin roskalavan ja järjestin varaston. Mietin, että tätä haluaisin tehdä jatkossakin, Matintalo kertoo.

Himohamstraajan kodissa

Viime vuonna Matintalo suoritti ammattijärjestäjän tutkinnon ja sen jälkeen perusti yrityksen.

Hänellä on ollut asiakkaita laidasta laitaan. Yksi asiakasryhmä on perheenäidit, joiden lapset ovat kasvaneet ja jotka haluavat eroon pieneksi käyneistä lasten vaatteista ja leluista. Jotkut asiakkaat tilaavat Matintalon luokseen useamman kerran.

– Eräs himohamstraaja on vakioasiakkaani, joka on työllistänyt minua useamman kerran. Hän ei itse palkannut minua, vaan yksi hänen läheisistään otti minuun yhteyttä.

Matintalon mukaan kyseinen asunto synnyttää hänessä halun muuttaa sinne viikoksi ja panna kaikki kerralla pakettiin.

– Himohamstraajan kodissa on lattiat täynnä tavaraa. Tavarapaljouden keskelle on muodostunut pienet käytävät, joita pitkin kävellään keittiöön ja vessaan. On ihanaa päästä setvimään, mitä kaikkea sieltä löytyy. Siellä pitää karsia suurella kädellä.

Monet asiakkaat ovat pedantteja, joilla on koti muutoin järjestyksessä, mutta jokin tietty huone kaipaa raivaamista.

– Yhdessä asiakkaan kanssa karsimme turhat tavarat, puhdistamme tilan ja luomme sinne uuden, toimivamman järjestyksen.

Keikoilla Uudellamaalla

Matintalo asuu Porvoossa, josta hän lähtee järjestäjäkeikoille pääkaupunkiseudulle ja eri puolille Uuttamaata.

Matintalon mukaan toimiva järjestys on sellainen, että kun tilaan astuu sisään, näkee yhdellä silmäyksellä, mikä sijaitsee missäkin.

– Elämää helpottavat esimerkiksi läpinäkyvät laatikot, joissa on sisällöstä kertovaa tekstiä.

Hänen mukaansa siistillä kodilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille.

– Kun koti on järjestyksessä ja siellä on helppo olla, ei tarvitse käyttää aikaa ja energiaa tavaroiden etsimiseen ja siirtelemiseen.

Suunnitelmissa laajentaminen

Yrittäjyys on toistaiseksi Matintalolle sivubisnes. Hän on töissä laboratoriossa, jossa hän on – kuinkas muuten – pistänyt varaston ja laatikot ojennukseen.

Suurin haaste yritykselle on, etteivät suomalaiset vielä tilaa ammattijärjestäjän palveluksia kovin paljon verrattuna esimerkiksi siivouspalveluihin.

Parhaillaan Matintalo suunnittelee lisäävänsä yrityksensä markkinointia ja harkitsee toiminnan laajentamista yksityisasiakkaista yritysasiakkaisiin.
– Voisin ehkä ryhtyä tarjoamaan myös siivouspalveluja.

Jääkö himo järjestelyyn päälle myös vapaa-ajalla? Kun käyt kylässä ystävien luona, tarkkailetko heidän kotejaan sillä silmällä?
– Lähtökohtaisesti en, mutta jos ystävä kertoo kamppailevansa jonkin järjestystä vaativan tilan kanssa, olen erittäin mielelläni avuksi siinä ja haluaisin ryhtyä saman tien järjestämishommiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen