12.11.2018 klo 10:45
Uutinen

Anjalankosken Yrittäjien yrittäjäpalkinto K-Supermarket Valtarille

Harva kauppias uskaltaa tänä päivänä sanoa, että hyvin menee. Tero ja Minnamari Turkiakaan eivät suoraan myönnä, mutta tyytyväisestä myhäilystä voinee jotain päätellä.
– Kun meitä kysyttiin pari vuotta sitten uuden K-Supermarketin yrittäjiksi Kouvolaan, emme voineet kieltäytyä sellaisesta tilaisuudesta. Tavallaan myös ympyrä sulkeutui, kun äiti Raija-Leena oli aloittanut kauppiaana Viitakummussa 1980-luvulla, muistelee Tero, joka itsekin työskenteli kaupassa.
Myöntävän vastauksen jälkeen kaikki tapahtui vauhdilla. Kauppa rakentui monen tahon kanssa hyvässä yhteistyössä Valtariin. Muun muassa liukuportaat rakennettiin Turkioiden toiveesta. Kaupan yksivuotissynttäreitä juhlittiin muutama viikko sitten.
– Kouvolalaiset ovat ottaneet meidät erinomaisesti vastaan. Kyllä tämä jonkinasteinen tuhkimotarina on ollut.
Menestys on myös huomattu. Valtari on palkittu Kaakkois-Suomen parhaana K-Supermarkettina.
– Henkilökunta tuumi, että seuraavaksi tähdätään sitten Suomen parhaaksi.
K-Supermarket Valtarissa työskentelee kauppiaiden lisäksi 19 henkeä. Liikevaihto on tänä vuonna noin seitsemän miljoonaa euroa.

Turkiat ovat tehneet kauppaa melkein koko ikänsä. Viitakummun jälkeen Teron seuraava työpaikka oli Kotkassa. Kainuussa pariskunta oli vuodet 1995–2004 ja Ykköstorilla Inkeroisissa syksyyn 2017 asti.
– Inkeroisiin palasimme, kun tyttäremme Hilla syntyi. Inkeroisissa oli talo ja sukulaiset. Hyrynsalmella oli toimiva kauppa, mutta tiedossa siellä oli vielä suurempi asukaskato kuin Kouvolan seudulla.
Turkiat aloittivat Ykköstorilla Spar-kauppiaina ja kun Sparit myytiin, etsittiin uusi yhteistyökumppani.
– K-ryhmä on ollut ehdottomasti hyvä valita meille.

Päivittäistavarakaupan alallakin murros on näkynyt.
– Hartiavoimin on töitä tehty. Joku muu olisi saattanut jossakin vaiheessa jo luovuttaa. Mutta kun Tero jonkun ison ratkaisun tekee, hän vie sen läpi eikä peruutuspeiliin katsella, kehaisee Minnamari miestään.
He antavat onnistumisistaan ison tunnustuksen henkilökunnalle.
– Joku viisas on sanonut, että kun takaovella on tungosta, kauppa käy myös etuovella. Meille on hakeutunut huipputyöntekijöitä.
– Olemme pyrkineet olemaan esimerkkinä, mutta antaneet myös vastuuta. Inkeroisissa olimme paljon mukana myyntityössä, Valtarissa on jäänyt enemmän aikaa ideoida ja kehittää kauppaa.
Vaikka Valtarissa on toimittu vuosi ja kaikki oli uusinta uutta, on jo vuoden aikana monta uudistusta tehty.
– Olemme pilotoineet muun muassa älykärryt ja sähköisen hintanäytön.
Verkkokauppa on myös nosteessa. Valtari on ihan Suomen kärkeä. Verkkokaupan yhteistyökumppanina on Ruokavaunu.
– Meillä on paljon kotihoidon asiakkaita.

Valtari on onnistunut myös markkinoinnissa.
– Olemme suosineet perinteisesti lehtimainontaa ja kyllä se toimii edelleen. Sopivat kärkituotteet pitää vain löytää vetonauloiksi. Tapahtumillakin on oma merkityksensä.
Turkioilta saa kiitosta myös vireä Valtarin kauppakeskus.
– Teemme kauppakeskuksessa hyvää yhteistyötä. Täällä löytyy kaikki tarvittava apteekista Alkoon, lahjatavarasta lemmikkieläintuotteisiin.

K-Supermarket Valtarin kauppiaspariskunta Tero ja Minnamari Turkia (kuvassa oikealla) vastaanotti Anjalankosken Yrittäjien vuoden 2018 yrittäjäpalkinnon Stora Enson tehtaankerholla järjestetyssä tilaisuudessa. Palkinnon jakoivat yhdistyksen puheenjohtaja Marjo Ansas ja kansanedustaja Markku Pakkanen.

Teksti ja kuva: Stiina Kokkonen