9.5.2018 klo 15:19
Uutinen

Ansioituneelle Harrinivan Lomakeskus Oy:n yrittäjä-äidille Maria Pietikäiselle tasavallan presidentin myöntämä kunniamerkki

Tasavallan presidentti antaa äitienpäivänä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein Harrinivan Lomakeskuksen yrittäjä-äidille Maria Pietikäiselle. Pietikäinen on toiminut vuodesta 1990 yrittäjänä Harrinivan Lomakeskus Oy:ssa yhdessä Kyösti Pietikäisen kanssa, sekä myöhemmin lastensa kanssa. Työssä hän on vastannut päivittäistoimintojen johtamisesta, henkilöstöjohtamisesta sekä ravintola- ja hotellitoiminnoista.

Maria Pietikäisen perheen kaikki lapset ovat olleet heti syntymästään saakka tiukasti mukana yritystoiminnassa. Muoniossa kehittyikin harrinivalaiset -käsite kuvaamaan tätä yhteisöllistä saumatonta tekemistä. Harrinivalaisuus on ollut omiaan siivittämään Harrinivan Lomakeskus Oy:ta nykyiseen suuruuteensa, käsittäen tänä päivänä lomakeskuskohteita niin Muoniossa kuin Enontekiöllä.

Pietikäisen perheen matkailuyrittäjyys sai alkunsa vuonna 1973, jolloin Kyösti Pietikäisen vanhemmat Eini ja Hannes Pietikäinen vuokrasivat Metsähallitukselta maapalan ja rupesivat tarjoamaan telttapaikkoja matkaajille. Harrinivan Lomakeskus Oy sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajajoen, Muonionjoen, rannalla.

– Esikoisemme syntyi vuonna 1986, jolloin elettiin Lapin kansainvälisen matkailun kasvun aikaa, jonka keskellä olimme juuri tekemässä sukupolvenvaihdosta, muistelee Maria Pietikäinen.

Kuvat: Emmi Kähkönen

Kasvun vuosina yrityksen työntekijöiden lapset yökyläilivät Marian ja Kyöstin kotona henkilökunnan paiskiessa töitä kansainvälisten vierailijoiden parissa. Vahva yhteisöllisyys sai oman terminsäkin, harrinivalaisuus.

– Perheessämme elettiin vahvasti yrittäjyyden ehdoilla. Pienestä pitäen lapset oppivat arvostamaan työtä, kädentaitoja, ahkeruutta, luontoa sekä ihmisten erilaisuutta, Pietikäinen kertoo.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Pietikäinen toimi sairaanhoitajana. Hänelle on myönnetty vuonna 2014 Suomen punaisen ristin kultainen ansiomitali pitkään jatkuneesta vapaaehtoistyöstä. Hän on edelleen SPR:n toiminnassa aktiivinen mm. ensiapukouluttajana. Pietikäinen on ollut myös delegaattina katastrofialueilla Thaimaassa, Pakistanissa sekä tänä keväänä Bangladeshissa.

Pietikäistä kuvataan esimerkilliseksi äidiksi, joka on antanut lapsillensa rakkautta ja tilaa kasvaa. Samalla hän on opettanut näille vastuullisuutta, kansainvälisyyden tärkeyttä ja erilaisuuden hyväksymistä.

Äitienpäivänä 13.5.2018 lappilaisille äideille annetut kunniamerkit

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein:

Impiö, Tarja Päivikki, perheenäiti, Ranua

Kantola, Aira Annikki, perheenäiti, Tervola

Pietikäinen, Maria Helena, perheenäiti, Muonio