Uusi iPhone 14
IPhone 14 näyttää ulkoisesti samalta kuin edellinen malli.
8.9.2022 klo 10:48
Uutinen

Apple esitteli uudet, entistä kalliimmat Iphonet: Näin uutuusmallit eroavat toisistaan – Ei vieläkään suosittua latausliitäntää 

IPhone 14 pitäytyy vanhassa hyväksi todetussa konseptissa, mutta kameroissa on parannuksia.

Apple esitteli keskiviikkoiltana Suomen aikaa uusimman iPhone-mallistonsa. Julkisuudessa ensimmäiset reaktiot keskittyivät puhelinten hintaan: jatkossa halvinkin iPhone maksaa yli 1000 euroa, kun perusmallisen iPhone 14:n hinta on 1039 euroa. Kallein malli, iPhone 14 Pro Max isoimmalla yhden teratavun muistilla maksaa hulppeat 2149 euroa.

Apple esitteli kaikkiaan neljä eri variaatiota iPhone 14 -älypuhelimesta: Perusmallin, iPhone 14 Plussan, iPhone 14 Pron ja iPhone 14 Pro Maxin. Ensimmäiset uutuuspuhelimet tulevat ennakkotilattaviksi perjantaina 9. syyskuuta, mutta iPhone 14 Plussan ostajat joutuvat odottamaan lokakuun. 7. päivään.

Uusi etukamera

Jos taskussasi on iPhone 13, uutta perusmallia ei kannata välttämättä hankkia, ellet sitten ole kyllästynyt nykyiseen väriin. Syy vaihtoon voi olla myös parantunut kameravalikoima. Iphone 14:ssä ja sen Plus-variantissa on uusi 12 megapikselin pääkamera aikaisempaa suuremmalla kennolla. Mukana on myös kennoon rakennettu optinen kuvanvakaaja, minkä pitäisi vähentää heilahdusten vaikutusta kuvien laatuun. Parannuksia on tehty myös etukameraan, jonka kennon koko on nyt 12 megapikseliä. Etukamera on lisäksi varustettu automaattitarkennuksella. Videokuvaajia miellyttänee se, että ”elokuvallinen” kuvaustila tukee nyt myös 4K-tarkkuutta.

Perusmallia enemmän kameroihin on kajottu iPhone 14 Pro -mallin kohdalla. Laitteen pääkameran kennossa on nyt 48 megapikseliä ja se on varustettu uudella linssillä sekä uudistetulla optisella kuvanvakaajalla. Jo entuudestaan tutun ultralaajakulmakameran kennon koko on yhä 12 megapikseliä, mutta pikselikokoa on kasvatettu. Kolminkertaisella optisella zoomilla varustetun telekameran ominaisuuksiin Apple ei ole tehnyt muutoksia.

Lisää kirkkautta näyttöön

Isompaa näyttöä metsästävälle on edelleen tarjolla Max-versio, jonka näytön koko on 6,7 tuumaa. Puhelimen näytön kirkkautta on parannettu, mikä voi helpottaa käyttöä kirkkaissa olosuhteissa.

Jo ennen puhelinten julkaisua alan mediat kertoivat ”aina päällä” -näyttöominaisuuden tulosta iPhone-mallistoon. Android-puhelimissa kyseinen ominaisuus on ollut arkipäivää jo useiden vuosien ajan. Jatkossa myös iPhone-käyttäjä voi muokata lukitun näytön tilaa haluamakseen erilaisilla widgeteillä eli pienoissovelluksilla.

Ei edelleenkään usb-latausliitäntää

Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät viime kesänä sopuun yhteisestä latauslaitteesta. Vuoden 2024 loppuun mennessä USB-C-latureista tulee yleisimpien elektroniikkalaitteiden vakiolaturi EU:ssa. Jo nykyisin monet älypuhelinvalmistajat ovat jättäneet laturin pois myyntipakkauksistaan.

IPhone 14 -malleissa Apple käyttää edelleen omaa Lightning-porttiaan, eli USB-C -maailma antaa vielä odottaa itseään. Uutuudet tukevat nykykäytännön mukaisesti myös pikalatausta. Laturi pitää ostaa erikseen. Yhtiön mukaan akun kestoa on parannettu noin tunnilla verrattuna iPhone 13 -puhelimeen.

Mikä malli kannattaa valita?

Suhteellisen vaativallekin peruskäyttäjälle riittää edelleen varsin hyvin perusmallin iPhone 14, joka pitää sisällään riittävästi uutta teknologiaa. Kamerat ovat olleet aina iPhonen parasta antia, niin nytkin. IPhone 14 on varteenotettava valinta esimerkiksi somevideoita kuvaavalle yrittäjälle.

Puhelin tarjoaa hyvän suorituskyvyn, eikä akun kestossakaan ole moittimista verrattuna maliston isompiin puhelimiin. Kokonsa puolesta perusmallin iPhone 14 on helpoimmin käsiteltävä. Jos käyttö painottuu esimerkiksi videoiden katseluun, isommalla näytöllä varustettu Max-versio voi olla oikeampi valinta.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen