4.6.2018 klo 14:33
Uutinen

Apua tarjolla yrityksen myynti- ja omistajanvaihdoksiin

Yrittäjä joutuu jossakin vaiheessa pohtimaan, mitä yritykselle tapahtuu, kun itse ei enää sitä aktiivisesti pyöritä.

Liiketoiminnan lopettamispäätös ei tarkoita välttämättä yrityksen toiminnan lakkaamista. Omistajanvaihdos antaa mahdollisuuden säilyttää yrityksen saavutukset. Omistajanvaihdoksia ovat yrityskaupat, sukupolvenvaihdokset ja yrityksen muut omistusjärjestelyt.

– Yrityksen perustamista harkitsevalle omistajanvaihdos on varteenotettava vaihtoehto, sillä tulevaisuudessa yhä useampi yrittäjä jää eläkkeelle, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Yrityksen myynti- ja omistajanvaihdoksiin saatiin ajankohtaista tietoa Yrittäjien, LähiTapiolan, Privanetin ja Finnveran järjestämässä Omistajanvaihdostilaisuuksissa Kokkolassa ja Ylivieskassa. Syyskuulla järjestetään vielä vastaava tilaisuus Pietarsaaressa. Tilaisuuksissa käsiteltiin arvonmääritystä, rahoitusta sekä verotusasioita. KPMG:n veroasiantuntija Janne Niemi kertoi arvonmäärityksestä ja toi esille verotuksellisia näkökulmia. – Yrityksen arvo riippuu monesta asiasta mm. yrityksestä itsestään, sitä ympäröivästä maailmasta ja ostajasta. Verot myyntivoitosta maksaa se, jonka omaisuus on myyty eli kuka myös saa rahat, kiteyttää Niemi. Jos yrittäjä myy omistamansa osakkeet tai osuudet, verot maksaa yrittäjä itse. Jos taas yrityksen liiketoiminta myydään, yhtiö saa rahat ja maksaa myös verot. – Toiminimen myynti on aina jälkimmäistä, eli liiketoimintakauppaa, toteaa Niemi.

Joskus jatkaja yritykselle löytyy omasta perheestä tai lähipiiristä. Tällöin luopujan ensisijaisena tavoitteena ei välttämättä ole saada yrityksestä mahdollisimman suurta kauppahintaa, vaan nähdään tärkeämpänä tukea jatkajaa ja yritystoimintaa. Sukulaisten välisiin luovutukseen on verotuksessa olemassa huomattavia huojennuksia, kertoo Niemi.

Vain ani harvoin yrityksen ostaja maksaa koko kauppasumman omista rahoistaan. Lähes jokaisessa tapauksessa mukana kauppaa rahoittamassa ovat pankki, sijoitusyhtiö tai Finnvera. Listaamattomien yritysten arvopapereiden välittämiseen ja yritysten rahoitusjärjestelyihin erikoistunut sijoituspalvelukonserni Privanet on myös tukena yrityksen myynti- ja omistajanvaihdoksissa. – Suunnittelemme ja toteutamme koko rahoitusjärjestelyt yritykselle ja ne voidaan toteuttaa joko julkisena tai rajatulle joukolle. Käytettävissä olevia rahoitusinstrumentteja on monia, mainittakoon joukkovelkakirjalaina, hybridilaina ja pääomalaina, kertoo yhteysjohtaja Kari Pankka, Privanet Capital Markets Oy:stä.Apua on runsaasti tarjolla. – Monessa asiassa yrittäjä pärjää loistavasti yksin, mutta yrityskaupassa asiantuntija-avusta kieltäytyminen on todellista riskinottoa, kiteyttää Mervi Järkkälä.

Yrityksen myynti- ja omistajanvaihdostilaisuuksia järjestetään kolmella eri paikkakunnalla. Kokkolassa ja Ylivieskassa pidetyissä tilaisuuksissa nousi esille myös miten luopumiseen voi varautua henkiesellä puolella . Pietarsaaressa järjestetään vastaava tilaisuus 25.9.2018.