14.12.2017 klo 06:06
Uutinen

Arktisella Camping Nilimellalla majoitusta ympäri vuoden – ”Kun lumet sulavat, laitetaan paikka kesäkuntoon”

Suomen pohjoisin neljän tähden leirintäalue Camping Nilimella on auki myös talviaikaan ja palvelee matkailijoita kaamoskaudesta yöttömän yön ajanjaksoon asti. Alue sai uutta tuulta purjeisiinsa Antti Rintalan ja Juho Vuontisvaaran astuttua virallisesti puikkoihin tänä syksynä.

Janottaa ja hiukan hiukoo. Kello lyö jo vaikka mitä ja matkaa on jäljellä kohteeseen vielä kosolti. Tekisi mieli nukahtaa, ehkä koko yöksi ja jatkaa matkaa vasta aamulla. Kuin tilauksesta horisonttiin ilmestyy valonkajo. Silmien ja ajovalojen teen avautuu Nilimellan leirintäalue, joka toivottaa matkailijan tervetulleeksi vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta. ”Palveluihimme kuuluu monipuolinen ja laadukas ympärivuotinen tarjonta. Meillä on mahdollisuus majoittua vaikka vain ohikulkumatkalla, ruskaretkellä tai pidemmällä työmatkalla,” kertovat Nilimella Oy:n yrittäjät, orajärveläiset lapsuudenkaverit Antti Rintala ja Juho Vuontisvaara.

Näin kaamosajan kynnyksellä mieltä lämmittää myös ajatus ensi kesästä: Suomen pohjoisimman neljän tähden leirintäalueen yhteyteen rakennetun Piitsi Pubin terassi on nimittäin kesäaikaan the place to be. Yöttömän yön aurinko paistaa kuulemma terdelle läpi päivän ja yön ja sen edessä avautuu kaunis Kitinen. ”Jos on liikkeellä kesällä, niin tässä kannattaa pysähtyä ihailemassa maisemaa ja maistamassa Lapin parhaita ranskalaisia, vaikkei olisi edes nälkä,” Rintala veistelee. Juuri Piitsi Pubi on yksi tärkeimmistä uudistuksista, jonka vuonna 2005 Nilimella Oy:n vuokranneet ja alueesta syksyllä 2017 täyden vetovastuun ottaneet yrittäjät ovat tuoneet mukanaan.

Kunnan avulla ja ilman

Rintala ja Vuontisvaara perustivat oman ohjelmapalveluyrityksen vuonna 2004, minkä jälkeen asiat alkoivat rullata nopeaan tahtiin. Vain vajaa vuosi myöhemmin he vuokrasivat kunnalta vapaana olevan leirintäalueen. Alue jäi silloin vielä kunnan omistukseen, mikä oli sekä etu, että hienoinen hidaste. ”Alueella oli kaksi tähteä aloittaessamme ja yhdessä kunnan kanssa aloimme kehittää aluetta kohti kolmea tähteä. Remontoimme paikkoja ja uudistimme palveluja. Mutta niinhän se on, että kunnan ollessa omistajana, oli kehittäminen sidottu pitkälti kuntaan,” miehet toteavat.

Alusta asti yrittäjät panostivat matkailijoille tärkeisiin asioihin, joista tärkeimpinä huoltoalueiden ja alueen yleinen siisteys ja käytännöllisyys, sekä ammattitaitoinen asiakaspalvelu. Uusia ideoita alkoi myös pulpahdella kuin sieniä sateella ja innokkaat yrittäjät yrittivät keksiä leirintäalueelle kaikkea uutta. ”Rakennutimme kaksi paritaloa premium-varusteluineen, jotta majoitustarjonta palvelisi erilaisia asiakkaita mahdollisimman monipuolisesti. Lisäksi saimme kunnan kanssa neuvoteltua vuokralle alueella sijaitsevat paritalot, mikä mahdollisti ympärivuotisen majoitustoiminnan tarjoamisen,” Vuontisvaara kertoo. Siinä missä alue oli aiemmin auki vain kesäisin, raotettiin nyt ovea ympärivuotisen aukiolon ja toiminnan suuntaan.

Tavoitteet toteutuivat. Kolme tähteä tuli, että heilahti, muttei ihan itsestään. Se vaati ideointia, konkreettista työtä ja puskaradion toimintaa. Sana alueen siisteydestä lähtikin hiljalleen kiirimään karavaanareiden keskuudessa. ”Se poiki lisää asiakkaita ja sitä myötä vanhat, tyytyväiset asiakkaat tulivat myös takaisin. Ja tulevat yhä edelleen,” Rintala ja Vuontisvaara iloitsevat. Asiakasmääristä kertovat tilastot ovat vakuuttava osoitus siitä, että Nilimella Oy:n miltei hyytynyt toiminta otti uusien yrittäjien myötä tuulta purjeisiinsa: ”Ennen meitä kävijöitä oli 4000–5000 kesässä. Nyt kävijöitä on kesäisin 8000–9000 ja talviaikaan 4000–8000 henkilöä,” miehet vertaavat.

Kaksi, kolme ja neljä tähteä

Tänä syksynä kunta siirtyi Nilimella Oy:n toiminnasta syrjään kun Rintala ja Vuontisvaara ostivat alueen Tähtikunta Oy:ltä. ”Nyt alueellamme on neljä tähteä ja olemme Suomen pohjoisin neljän tähden leirintäalue,” yrittäjät toteavat tyytyväisinä. Miesten mukaan kauppojen myötä saavutettu riippumattomuus on mahdollistanut ja tulee mahdollistamaan leirintäalueen kehittämisen enemmän omannäköiseksi omien visioiden, suunnitelmien ja toiveiden mukaan.

Tällä hetkellä Rintala ja Vuontisvaara palvelevat paitsi talvi-matkailijoita, myös ennakoivat ensi kesää. Leirintämökit ovat remontin alla tulevan kesäkauden matkailijoita varten ja kaikkien huoneistojen sängyt uusittiin marraskuun alussa. Kunhan maa sulaa roudasta, koittaa pihatöiden aika. ”Silloin myös asuntovaunupaikkoja aletaan uudistaa ja parannella. Alustavasti suunnitelmissa on myös uusi vastaanottorakennus, jossa yhdistyvät vastaanotto, kahvila ja matkamuistomyymälä,” Rintala paljastaa.

Kesämatkailijoiden unelma, eli alueen rannalla sijaitseva Piitsi Pubi ei myöskään saa levätä laakereillaan tai vaipua talviunille. Talven aikana se pääsee nimittäin remontin kohteeksi tulevan kesän matkailijoita varten. ”Nyt teemme remonttia sisälle ehostuksen muodossa ja lumien sulettua keväällä alamme työstää ulkoasua entistä parempaan kuntoon,” miehet selventävät. Tarkoitus on kehittää Piitsi Pubia niin, että se jatkossakin palvelisi kesämatkailijoiden lisäksi myös koko Sodankylän väestöä erilaisine tapahtumineen. Ensi kesää ja Piitsi Pubin terassin avautumista odotellessa, voi ruskareissaaja painaa päänsä tyynyyn Nilimellan lämpöä huokuvissa mökeissä.

Camping Nilimella Oy
  • Sijainti: Kitisen varrella Sodankylän keskustassa valtateiden 4 ja 5 risteyksessä
  • Suomen pohjoisin neljän tähden leirintäalue
  • Yrittäjät: Antti Rintala (36) ja Juho Vuontisvaara (33).
  • Antti: Yrittäjä. Asuinpaikka Orajärvi. Perhe: avopuoliso Sofia, 4-vuotias poika Aaron, kissa ja koira
  • Juho: Yrittäjä yrityksissä Nilimella Oy ja Vuontistuvat Ay. Asuinpaikka Orajärvi. Perhe: puoliso Jenni ja 6-vuotias poika Justus
  • Lisätietoja ja varaukset: www.nilimella.fi