Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kimmo Helistö Pive Toivosen tekemän Sauna Arla -akvarellin edessä.
30.9.2022 klo 13:39
Uutinen

”Arla on kuollut” – Yli 90-vuotias yleinen sauna sulkee lopullisesti

Vuonna 1929 perustettu yleinen sauna ei enää avaa oviaan.

Suomen saunakartalta poistuu yksi perinteikäs paikka. kun Helsingissä sijaitseva Sauna Arla lopettaa. Vuonna 1929 perustetun yleisen saunan kohtaloksi koituivat ensin koronarajoitukset ja sitten energiakriisi.

Yli 90-vuotiaan yleisen saunan kiukaat lämpenivät kaasulla. Vielä kesälomien jälkeen alkaneen Arlan tilapäisen sulun aikaan Kimmo Helistö, toinen Arlan saunayrittäjistä, oli toiveikas. Tuolloin hän kertoi käyvänsä neuvotteluita taloyhtiön isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan kanssa saneerauksesta, joka oli ollut suunnitelmissa jo pitkään.

– Meidän kannalta täytyy miettiä, löydetäänkö yhtälö, jolla tuossa tilassa on mahdollista jatkaa toimintaa, Helistö sanoi elokuun alussa Yrittäjämedioille.

Nyt tilapäisestä on kuitenkin tullut pysyvää. Kimmo Helistö kirjoittaa perjantaina Facebookissa kaasun hinnan nousseen kymmenkertaiseksi ja saunan lämmittämisen olevan taloudellisesti mahdotonta.

– Enää meillä ei ole varaa lämmittää saunaa yhtiökumppanini Tea Lindbergin kanssa. Pyysimme saunatilat omistavalta taloyhtiöltä vapautusta loppusyksyn vuokrista. Halusimme muuttaa kiukaat sähkölämmitteisiksi ja esitimme, että tekisimme taloyhtiön kanssa vuosia viivästyneet saneeraukset saunatiloihin. Arvelimme, että saunan satavuotisjuhliin mennessä kaasunhinta olisi normalisoitunut ja palauttaisimme kiukaat tulella lämpiäviksi. Taloyhtiö ei suostunut ehdotukseen. Irtisanoimme vuokrasopimuksen. En voi kuin nostaa käteni pystyyn, Helistö toteaa Facebookissa kirjoituksessaan, joka on otsikoitu ”Sauna Arla on kuollut”.

Toimitus
Toimitus