27.9.2023 klo 08:09
Uutinen

Asukasdemokratiaa vai näennäistä osallistamista?

Tein aikoinani yhteiskuntapolitiikan graduni Joensuun ylipistoon kunnallisen demokratian toteutumisesta lautakuntajärjestelmän kautta. Kyselytutkimuksella selvittelin lautakuntapäättäjiltä näkemyksiä siitä. Taustalla oli myös halu pöyhäistä asiaa. Silloisen asuinkuntani päätöksenteko oli ehkä hieman vieraantunut kansanvallan ideasta. Tai niin ainakin itse ajattelin. Se ei liene yllätys, että merkittävää tieteellistä tutkimusta ei syntynyt, valmistumiseen tarvittava opinnäytetyö kuitenkin.

Vantaalla on päätetty osallistaa kaupunkilaisia ja haettu näiltä ajatuksia, mihin heidän asuinalueellaan tulisi yhteistä rahaa kohdentaa. Ajatus on ajallemme tyypillinen ja monin osin kannatettava. Jos kuntalaisia saadaan aktivoitua, voi se lisätä myös kiinnostusta politiikkaa kohtaan. Kun äänestysprosentti Vantaalla on 50 prosentin huitteilla, on syytä olla huolissaan kansanvallan toimivuudesta.

Osana myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa Hakunilassa kuntalaiset saivat päättää 50 000 euron potin kohdentamisesta. Tämä tapahtui kolmisen vuotta sitten, vuonna 2020. Asukkaat päättivät kohdentaa suurimman summan frisbeegolfradan rakentamiseen. Lopuilla 15 000 eurolla haluttiin kohentaa Hakunilan valaistusta ja 5 000 eurolla uusia Hakunilan urheilupuiston lenkkipolun opasteet.

Kun asukkaille annetaan valta päättää, on päätöstä kunnioitettava.

Esa Mänttäri

Marraskuussa 2020 uutisoitiin, että frisbeegolfrata tullaan rakentamaan seuraavana vuonna. Myös opasteiden selkeyttämistä oli odotettu. Kaikki vaikutti hyvältä. Kuntalaiset pääsivät päättämään oman alueensa kehittämisestä ja kasvavan lajin harrastusmahdollisuudet paranevat.

Vuonna 2021 ei rataa kuitenkaan tullut, eikä sen paremmin sen jälkeenkään. Asian edistäminen tuntuu olevan hämmentävän vaikeaa. Toki jälleen on luvattu, että ensi vuonna se valmistuu.

Valtuutetut Anu Hall (sdp) ja Juha Järä (ps) ovat kiirehtineet ratojen tekemistä valtuustoaloitteella. Siitä heille kiitos. Masentavaa tosin on, että valtuutetut joutuvat potkimaan virkamiehiä liikkeelle tekemään asiat, jotka ovat heidän työlistallaan. Kun tällaista varsin pientä hanketta ei kyetä järkevästi toteuttamaan tai edes viestimään alkuperäisen ajatuksen toteutuksen olevan mahdotonta, on vaikea olettaa isompienkaan asioiden olevan varsinaisesti hallussa. Jos kuntalainen ei voi luottaa, että hänelle luvattu asia, josta on kenties äänestettykin, etenee ja toteutuu, ollaan pulassa.

Ensi vuonna koko kaupungissa ryhdytään jakamaan osallistuvan budjetoinnin nimissä rahaa. Sitä jaetaan seitsemälle suuralueelle, yhteensä runsaat miljoona euroa. Ideointivaiheen kerrotaan koittavan marraskuussa.

Hyvin toivottavaa on, että menneistä otetaan opiksi. Toteutetaan päätökset eikä enää vain selitellä tekemättömyyksiä.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät

Julkaistu Vantaan Sanomissa 27.9.2023

Kuva Pixabay