– Asuntomarkkinoiden heikkouden keskeinen syy on Suomen taloudelle aivan liian korkea korkotaso, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Kuva: Jetro Stavén
29.11.2023 klo 11:55
Uutinen

Asuntojen hinnoissa tänä vuonna suurin sukellus 30 vuoteen – Hinnat nousevat vähitellen kasvukeskuksissa ensi vuonna

Ensi vuoden alku on vielä vaikeaa aikaa, mutta vähitellen vähäinen uudistuotanto ja etenkin laskevat euriborit voitelevat kauppaketjuja koko maassa ja nostavat hintoja kasvukeskuksissa, arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoilla oli loskainen lokakuu eikä varainsiirtoveron muutos näy vielä.

Hallitus on esittänyt varainsiirtoverokantojen alentamista kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden osalta. Lisäksi hallitus on esittänyt ensiasuntojen verovapauden poistamista.

Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen perusteella asuntojen hinnat jatkoivat laskussa lokakuussa verrattuna edellisvuoteen ja vielä edellisiin kuukausiinkin. Samalla asuntojen kauppamäärät pysyivät pohjalukemissa ja myyntiajat poikkeuksellisen pitkinä.

– Kauppamäärät ja myyntiajat ennakoivat hintakehitystä puolisen vuotta eteenpäin, joten kestävää hintakäännettä ei vielä näy horisontissa, Brotherus sanoo.

Brotherus arvioi, että hallituksen muutokset varainsiirtoverossa lokakuun puolivälissä vaikuttavat kuitenkin loppuvuoden lukemiin. Tämä johtuu siitä, että veroedun poistuminen ensiasunnon ostajilta vuodenvaihteessa johtaa kauppojen ajoittamiseen vuoden loppuun.

– Lokakuun lukuihin muutos ei vielä ehtinyt vaikuttaa, sillä ensimmäisestä näytöstä matka pankkiin allekirjoittamaan kauppakirja vie vähintäänkin kuukauden. Marraskuun ja etenkin joulukuun kauppatiedoissa nähdään nousua, mutta tammikuusta tulee jälleen tylyn tyyni, kun ensiasunnon ostajien aalto on jo ajoittanut kaupat, Brotherus sanoo.

Tilastokeskus kertoi lokakuussa asuntojen hintaindeksin laskeneen 6,5 prosenttia edellisvuodesta. Samalla kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen määrä väheni 10 prosenttia viime vuodesta.

Korkea korkotaso ja sota taustalla

Asuntojen hinnat ovat laskeneet merkittävästi vuoden 2022 alusta. Yksiöiden hinnat ovat laskeneet 14 prosenttia ja kolmioiden ja suurempien kerrostaloasuntojen 7 prosenttia.

– Asuntomarkkinoiden heikkouden keskeinen syy on Suomen taloudelle aivan liian korkea korkotaso. Niin ikään vaikeuksien takana on Venäjän sotatilan kuluttajille aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus ja koronavuosien asuntokrapulan kipuilu. Pariin vuoteen palveluihin ei voinut kuluttaa normaalisti, ja kulutus kohdistui korostuneesti koteihin, Brotherus kertaa.

Tänä vuonna asuntojen hinnat laskevat yli 6 prosenttia, mikä on suurin koko vuoden sukellus yli 30 vuoteen. Viimeksi vuonna 1993 nähtiin suurempi lasku.

– Ensi vuoden alku on vielä vaikeaa aikaa, mutta vähitellen vähäinen uudistuotanto ja etenkin laskevat euriborit voitelevat kauppaketjuja koko maassa ja nostavat hintoja kasvukeskuksissa. Käänteen kohtaa kannattaa katsella Kallion sijaan tällä kertaa Tampereelta, Brotherus ennakoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus