Asuntomarkkinoilla koettiin historiallinen mahalasku
Asuntomarkkinoilla koettiin historiallinen mahalasku. Kuva: Getty Images
26.1.2024 klo 12:28
Uutinen

Asuntomarkkinoilla koettiin historiallinen sukellus – Ekonomisti arvioi, että ilmassa on jo asuntopulan merkkejä

Alkuvuoden hiljaisemman kauden jälkeen kauppa piristyy kesään mennessä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti arvioi.

Asuntomarkkinoilla on koettu historiallinen käänne, jonka Tilastokeskuksen tuoreet tiedot vahvistavat.

– Asuntojen hinnat laskivat koko viime vuonna 6,3 prosenttia, mikä on suurin sukellus sitten 1990-luvun alun lamavuosien, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Lupaavia merkkejä on kuitenkin ilmassa: Asuntokauppa kääntyi kasvuun marras-joulukuussa ja kauppoja tehtiin 16 prosenttia enemmän kuin lokakuussa ja yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Normaalisti asuntokauppa hidastuu vuoden loppua kohden, mutta nyt virettä toivat hallituksen tekemät muutokset varainsiirtoverossa, Brotherus toteaa.

Vuoden 2024 aikana asuntomarkkinoiden tilanne kääntyy Brotheruksen mukaan kohti normaalia. Tuleville vuosille kasaantuu jo asuntopulan merkkejä. Syynä on uudisrakentamisen romahtaminen, minkä takia uusien asuntojen valmistuminen markkinoille ehtyy kesän 2024 jälkeen.

– Kaupunkien vetovoima ja väestönkasvu tarkoittaa, että hintoihin kasautuu suurissa kaupungeissa selvää nousupainetta vuoteen 2025.

Kauppa hyytyy hetkeksi

Vuonna 2023 vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat enemmän suurissa kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella. Silti myös kaikissa maakuntakeskuksissa hinnat laskivat, eniten  Lahdessa (7,6 prosenttia), Jyväskylässä (5,7 prosenttia) sekä Mikkelissä ja Hämeenlinnassa (5,2 prosenttia). Vähiten hinnat laskivat Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Kajaanissa.

– Yleisesti hinnat laskivat etenkin koroille herkissä kasvukeskusten sijoittajavaltaisissa yksiöissä. Tämä kertoo, että hintalaskun takana on etenkin nopeasti noussut ja Suomen taloudelle kipeän korkea korkotaso.

Brotherus ennakoi, että tammikuun aikana asuntokauppa hyytyy, kun ensiasunnon ostajia ei enää tungeksi näytöillä.

– Kesän koittaessa korkojen lasku voitelee kauppaketjuja ja tekee ostamisesta jälleen kannattavampaa. Myytävien asuntojen suuret varastot kuitenkin pitävät hinnat ja vuokrat kurissa hieman pidempään. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus