15.3.2021 klo 09:28
Uutinen

Auta säilyttämään yli 100 työpaikkaa

Paljon kuohuntaa ja mielipiteitä herättänyt ravintolasulku alkoi 9.3. keskiyöllä. Eduskunta hyväksyi lain ravintoloiden sulkemisesta leviämis- ja kiihtymisalueilla.

Aikaisemmin kerroimme tällä samalla palstalla, että kaupan alalla on Suomessa väliä. Kauppa työllistää Suomessa yli 300 000 ihmistä. Matkailu- ja ravintola-ala työllistää yli 140 000 henkilöä. Tämä on 5,4 % kaikista Suomen työllisistä. Kaupan alalla on väliä, mutta niin on myös matkailu- ja ravintola-alalla.

Matkailu- ja ravintola-alan menestyksellä on suuri merkitys koko Suomen kansantaloudelle ja työllisyydelle. Matkailu- ja ravintola-ala edustaa 2,7 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, joka on yli 5 miljardia euroa.

Tästä suuresta summasta maksetaan Suomeen valtava määrää arvonlisäveroa. Arvonlisäverolla maksetaan meidän yhteistä hyvinvointia. Kansankielellä, kouluja, sairaanhoitoa, hoivaa ja muita meille itsestään selviä palveluita.

Nyt ala tarvitsee yhteishenkeä. Mikään yritys ei pärjää ilman myyntituloja. Ravintola-alan sulku kestää kolme viikkoa. Julkisuudessa on yleisesti arvioitu, että ravintoloiden sulun jälkeen niiden aukioloaikoja ja esimerkiksi asiakasmääriä joudutaan edelleen rajoittamaan. Lisää vaikeusastetta yrityksen pärjäämiselle. Tukea on luvattu, mutta päivämäärää niiden maksamiselle ei ole vielä julkaistu. Laskuilla on eräpäivät.

LOVIISASSA ravintola-ala työllistää arviolta yli 100 henkilöä. Meidän kaupungin ravintolat ovat tärkeä osa meidän katukuvaa ja palveluverkostoa. Ravintolat ovat arjessa tärkeitä paikkoja työpaikkaruokailulle. Ravintolat ovat myös erittäin tärkeitä luomaan sitä mielikuvaa, jonka haluamme antaa kaikille tuhansille matkailijoille jotka tuovat toivottuja tuloja meidän kaupungille.

Me voimme yhdessä pelastaa monta työpaikkaa

On ahdistavaa miettiä, että jonkun on sulkutoimenpiteiden takia suljettava kokonaan liiketoimintansa. Loviisa tarvitsee kaikkia yrityksiä ja niiden luomia työpaikkoja. Jossain menee raja, jolloin kamelin selkä katkeaa.

Hyvät loviisalaiset, me voimme yhdessä helpottaa ravintola-yrittäjien tilannetta. Me voimme yhdessä pelastaa monta työpaikkaa. Onneksi ravintolat, jotka joutuvat sulkemaan ovensa, voivat edelleen myydä ruokaa ulos. Jokainen take away -annos tai muu ostos paikallisesta ravintolasta, jonka nyt teette sulkutoimenpiteiden aikana, auttaa pelastamaan niitä yli 100 työpaikkaa, jotka löytyvät loviisalaista ravintoloista ja kahviloista.

Usein pienillä teoilla on se suurin vaikutus. Jos tapanasi on ollut ottaa työpaikalle omat eväät, tilaa nyt tänä aikana take away. Yllätä kotona illallisella ruoka-annoksilla, jotka tulevat paikallisista ravintoloista. Nauti kahvitauolla herkullisia konditoriatuotteita paikallisesta kahvilasta. Samalla, kun saat hyvää teet paljon suurempaa hyvää. Näin autat säilyttämään loviisalaisia työpaikkoja. Loviisassa on jo yli tuhat työtöntä…

Andreas Ögård on Loviisan Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen.