17.5.2022 klo 07:30
Uutinen

Autojen määrässä reipasta kasvua

Henkilöautojen lukumäärä kasvaa juuri nyt vinhaa vauhtia ja tahti on kiihtynyt korona-aikana. Erityisen vilkkaasti automäärä on kasvanut Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta sama ilmiö on ollut havaittavissa myös jokaisessa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa.

Ilmiö ei ole uusi, sillä suunta on jatkunut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2009 saakka.

Tilastokeskuksen ja Liikenne- ja viestintävirastojen tilastot osoittavat aukottomasti muutoksen suuruuden. Kuluvan vuoden alussa Suomessa oli liikennekäytössä henkilöautoja peräti 331 300 enemmän kuin vuoden 2010 alussa. Prosenteissa muutos on jopa 12,5. Suomen väestöluku on kehittynyt merkittävästi maltillisemmin. Samassa ajassa kasvua on siinä ollut noin 198 200 eli 3,7 prosenttia.

Korona muutti liikkumista

Kaikista hurjinta autokannan kasvu on ollut viime vuosina eli maaliskuussa 2020 alkaneen koronakriisin jälkeen. Se on vaikuttanut ihmisten liikkumiseen useammallakin tapaa. Korona-aikana on esimerkiksi arvostettu yksityisyyttä ja vähennetty joukkoliikenteen käyttämistä. Korona-aikana Suomessa yksi muuttoliikkeen trendi on ollut liike poispäin keskusta-alueilta ja kaupungeista naapurikuntiin, mikä on kasvattanut yksityisautoilun tarvetta. Lisäksi syntyneiden lasten määrä on viime vuosina kasvanut aiemmista vuosista. Perheen kasvaminen usein tarkoittaa tarvetta autolle. Myös kotimaanmatkailun suosion roima kasvu näkyy todennäköisesti automäärän lisääntymisenä.

Autokannan lisääntyminen on näkynyt kaikissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa. Pori on niistä ainoa, jossa kasvu ei kahden vuoden aikana ylittänyt tuhatta autoa. Tampereella henkilö- ja pakettiautojen lukumäärä kasvoi vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 3366 autolla.

Sähköautot kiinnostavat

Myös sähköautojen määrä ja osuus autokannasta on kasvussa. Täyssähköautojen määrä Suomessa kasvoi kahden viime vuoden aikana jopa 391 prosenttia. Ladattavissa hybrideissä vastaava nousu oli 219 prosenttia. Koko Suomessa oli kuluvan vuoden alussa 22 921 täyssähköautoa ja 72 363 ladattavaa hybridiä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 10.5.2022