17.2.2017 klo 08:22
Uutinen

Avoin data taipuu demokratia-Tinderiksi ja revontulibongariksi

Avoin data tarjoaa mahdollisuuksia uudenlaisiin tuoteavauksiin. Databusiness challenge -kisassa tiimit kehittivät sen pohjalta oivaltavia sovelluksia.

Kilpailuun osallistuneet tiimit hyödynsivät Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun avoimia tietolähteitä. Niiden kehittämät sovellukset osallistuivat joko aktiivinen kaupunkilainen- tai toimiva kaupunki -kilpasarjaan.

Aktiivisen kaupunkilaisen voiton vei Tem RepoLights. Tiimi valjasti sosiaalisen median avukseen revontulien bongauksessa. Heidän sovelluksensa on revontulien seuranta- ja hälytyspalvelu, joka hyödyntää karttapohjaista paikannusta ja tarjoaa reitin parhaalle katselupaikalle.

– Revontulista löytyy somepöhinää. Me louhimme sosiaalisen median dataa ja yhdistämme sitä formaaleihin lähteisiin, Outi Lampela, Pauliina Björk, Jouni Möttönen ja Tommi Lakkapää kertovat sovelluksestaan.

Toimiva kaupunki -sarjan voiton nappasi puolestaan Elmeri Kosken, Juha Revon, ja Tuukka ja Karri-Pekka Korolaisen suunnittelema Electorate-sovellus.

Se toimii Tinderin tavalla, ja kansalaiset voivat ottaa sillä kantaa päätöksentekoon. Esimerkkinä he käyttivät alkoholilainsäädännön uudistusta.

– Poimimme lakiesityksen rajapinnan kautta. Sitten tekoäly purkaa sen pieniin osiin, jonka jälkeen ihminen voi Tinder-tyylisesti ottaa kantaa esityksen yksityiskohtiin kannattamalla tai vastustamalla.

Sovelluksen ajatuksena on avata päätöksentekoa ja tarjota kansalaisten mielipiteet vallanpitäjien käyttöön myös vaalien ulkopuolella. Tiimi toivoo palvelun myös vähentävän valeuutisointia.

DataBusiness Challenge on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa ja sen Avoin data ja rajapinnat -kärkihanketta.

Hankkeen tavoitteena on kehittää Suomeen uutta osaamista ja tuoda liiketoimintaa ja työpaikkoja.

toimitus@yrittajat.fi