13.1.2022 klo 10:49
Uutinen

Avoin kirje koronanyrkille: Vaasan Yrittäjien kannanotto koronanyrkin ohjeistuksiin Vaasassa

Hyvä Koronanyrkki,

Korona pandemia on omikron-virusmuunnoksen myötä ryöstäytynyt käsistä. Jäljitystä ei enää pystytä tekemään ja koronanyrkin ohjeistukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin muualla.

Vaasan Yrittäjät esittävät vakavan huolensa seuraaviin asioihin:

On ilmoitettu, että koronarokotus aloitetaan antamaan nyt myös 5-11 vuotiaille, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Rokotukset annetaan terveysasemilla keskitetysti (aiemman infon mukaisesti ainoastaan Tammikaivon tk:ssa). Tästä syntyy kohtuuttomia kuluja yrittäjille, kun vanhemmat lähtevät työpaikoiltaan/yrityksistään viemään kouluikäisiä lapsiaan terveysasemalle. Kustannusten lisäksi haastetta tuo vallitseva työntekijäpula. Miksi rokotuksia ei voida tehdä kouluilla? Tämä vähentäisi myös ylimääräisiä kontakteja.

Karanteeniaika on edelleen tiukempi kuin muualla Suomessa. Tästä huomautimme jo viime syksynä. Muualla karanteeni kestää 10 päivää oireiden alkamisesta – Vaasassa sen sijaan 10 päivää positiivisesta tuloksesta. Yrittäjämme ovat tämän vuoksi eriarvoisessa asemassa muuhun Suomeen nähden. Testauspaikkojahan Vaasassa on yksi ja sinne saattaa olla monen tunnin jono.

Vaasassa kehotetaan hakeutumaan testiin vähäistenkin oireiden ilmetessä, vaikka olisi molemmat rokotukset saatuna. Epidemiatilanne ja suositukset – Pohjanmaan hyvinvointialue Näin ei ole esim. Tampereella. Siellä kehotetaan pysymään kotona vähäisten oireiden ilmetessä. Myöskään testiin ei tarvitse mennä lievien oireiden ilmaantuessa, jos sinulla on kaksi rokotetta.

Vaasan Yrittäjät haluavat, että jäljittämiset lopetetaan ja resurssit keskitetään rokotukseen ja sairauden hoitamiseen. Seurataan Etelä- Suomen mallia eli sairastetaan kotona ellei akuuttia sairaalahoitoa tarvita.

Ystävällisin terveisin,

Jenni Parpala
puheenjohtaja, Vaasan Yrittäjät
+358 44 999 0354
jenni.parpala@kiffel.fi

Mari Pohjanniemi-Kivi
toiminnanjohtaja, Vaasan Yrittäjät
+358 50 911 2208
mari.pohjanniemi-kivi@yrittajat.fi