3.2.2021 klo 09:18
Uutinen

BLOGI: Yrittäjä tunteiden vuoristoradalla

Seitsemän kuukautta, 16 päivää ja neljä tuntia. Näin kauan olen ollut yrittäjä. Seitsemän kuukautta, 16 päivää ja neljä tuntia olen kohdannut niin monenlaisia tunteita, että melkein pyörryttää.

Alkuun se oli tätä: Onko minusta yrittäjäksi? Mitä tarkoittaa LTS, YEL, ALV? Taas yksi rekisteri – huijaako joku mua? Epävarmuus, epätietoisuus, alemmuuden tunne, epäluulo.

Hetken kuluttua homma oli tätä: Ensimmäinen asiakas, tyytyväinen asiakaskokemus, uudet kotisivut. Hämmästys, kiitollisuus, onni ja ylpeys.

Välillä tätä: Vakuutusviidakko, tietosuojaseloste, Teamsit ja Zoomit. Osaamattomuus, äreys, turhautuminen – ei PER…!

Kunnes taas tätä: Upeita uusia ihmisiä. Sujuvaa yhteistyötä. Ensimmäinen somepostaus. Innostus, ilo, luottamus, hilpeys.

Mutta sitten taas tätä: Mistä lisää asiakkaita? Löytääkö kukaan palvelujani? Riittävätkö rahat? Huoli, epätoivo, pelko ja kauhu.

Tunteita on siis lievästi ilmaistuna ollut melkoisesti. Jos tähän vielä lisätään monen yrittäjän kohtaamat haastavat asiakkaat, reklamaatiot ja henkilöstöpulmat, tunteiden kirjo sen kun kasvaa. Vaikka kuinka yrittäisi järjellä johtaa itseään, alaisiaan ja asioitaan, tunteista ei pääse eroon. Tunteet vaikuttavat jokamiehessä ja -naisessa. Ne ovat läsnä työssä, halusi sitä tai ei. Tunteet ovat myös osa liiketoimintaa. Miten niiden kanssa pärjäisi paremmin?

Tunnetaidot ja niiden oppiminen on yrittäjälle keino selviytyä tunteiden vuoristoradalla ja haastavissa ihmissuhdetilanteissa. Kyse on omien ja toisten tunteiden tunnistamisesta, ilmaisusta ja säätelystä. Tunneälytutkimukset ovat osoittaneet, että tunnetaitoja voi oppia jokainen, oli sitten kuumaverisempää tai hiljaisempaa sorttia.

Tärkeää on huomata myös, että ihmisen yhteys omiin tunteisiinsa on yksi merkittävä hyvinvointia lisäävä tekijä elämässä. Tunteiden tukahduttaminen taas altistaa monenlaiselle murheelle, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tunnetaitoja opettelemalla yrittäjä vahvistaa itsetuntemustaan, ihmissuhteitaan ja – voisiko jopa sanoa – tulostaan.

Olet lämpimästi tervetullut webinaariin NYT MENI HERMOT! Tunnetaitoja yrittäjän arkeen! pe 12.2.2021. Saat itsellesi työkaluja ja välineitä selvitä tunteiden vuoristoradalla. Tunnetaitojen avulla voit myös välillä vaihtaa leppoisampaan possujunaan.

Kirjoittaja
Ulla Klemola

Tunne- ja vuorovaikutusohjaaja, liikuntatieteiden tohtori, työnohjaaja ja Gordonin toimivat ihmissuhteet- kurssien kouluttaja ja Toimiva vuorovaikutus kirjan kirjailija.