19.8.2020 klo 10:48
Uutinen

Business Finland muutti häiriörahoituksen ehtoja – Lainarahaa myös kotimarkkinoille, mutta ei investointeihin: ”Ei riitä, että uudistetaan yritystä”

Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea lokakuun loppuun mennessä.

Business Finland kannustaa yrityksiä hakemaan tilapäistä häiriölainarahoitusta. Normaalisti vain kansainvälistyville yrityksille suunnattu rahjoitus on koronan takia laajennettu koskemaan myös kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä.

– Häiriölaina on muunneltu versio tutkimus- ja kehitysrahoituksesta. Olemme lieventäneet tiettyjä kriteereitä ja laventaneet kohderyhmää, Business Finlandin kehittämispäällikkö Minna Suutari kertoo.

Ilman vakuutta myönnettävää häiriölainarahoitusta on voinut hakea kesäkuun 10. päivästä ja hakuaika kestää lokakuun loppuun. Rahoitusta on haettu noin 23 miljoonaa euroa ja sitä on myännetty noin kolme miljoonaa.

– Hyvin monenlaiset yritykset ovat olleet yhteydessä. Tähän mennessä rahoituksen haasteena on ollut se, että yritykset ovat hakeneet sitä investointiluontoiseen tekemiseen. Sellaista emme voi rahoittaa. Kaikille kotimarkkinayrityksille ei ole ollut aivan selvää se, että rahoitamme nimenomaan kehittämistoimintaa.

Häiriölainarahoitusta voi saada esimerkiksi uuden palvelun, tuotteen tai liiketoimintamallin kehittämiseen.

– Rahoitus on mahdollinen, jos yritys on uudistamassa merkittävästi oman työn tekemisen tai organisoitumisen tapaa. Keskeinen kriteeri on, että tämän uudistustyön pitää olla kansallisesti uutta. Ei riitä, että se on uutta yritykselle itselleen. Rahoituksella pitää muuttaa jonkin toimialan toimintatapaa tai -logiikkaa, Suutari jatkaa.

Laina maksetaan takaisin, jos projekti onnistuu

Rahoituksen kriteerinä on muun muassa vähintään kuuden henkilön työllistäminen. Lisäksi yrityksen on oltava sen kokoinen, että se pystyy toteuttamaan vähintään 150 000 euron kehityshankkeen ja maksamaan myöhemmin lainan takaisin. Rahoitus hankkeeseen ei ole sataprosenttinen.

– Takaisinmaksuaika on yleensä 7-10 vuotta, mutta lyhennysvapaita vuosi on mahdollista saada kolme. Lainassa on perimättäjättömahdollisuus, jos projekti epäonnistuu joko teknisesti tai kaupallisesti. Sillä tavalla olemme pienentäneet yrityksen riskiä. Jos projekti onnistuu, laina pitää maksaa takaisin, Suutari selvittää.

Laina-aikaa voi hakea lisää 20 vuoteen asti, jos esimerkiksi projektin kaupallistaminen viivästyy. Kotimarkkinayritysten kohdalla häiriörahoituksen enimmäiskoko on 500 000 euroa. Minimimäärä on 100 000 euroa 150 000 euron hankkeeseen.

Häiriörahoitusta ei myönnetä ay- ja ky-muotoisille yrityksille, yksinyrittäjille, 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille eikä toiminimiyrityksille.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi